Anne-Cathrine Riebnitzsky får De Gyldne Laurbær

Anne-Cathrine Riebnitzsky har I dag modtaget boghandlernes store pris De Gyldne Laurbær for sin bog »Forbandede Yngel«

Anne-Cathrine Riebnitzsky er sprogofficer og har været udsendt til Afghanistan. Hun har skrevet bøgerne »Kvindernes krig« om sine oplevelser med kvinderne i Helmand-provinsen. Dernæst skrev hun bogen »Den Stjåldne vej«, som foregår i Afghanistan. Bogen, som hun får De Gyldne Laurbær for, "Forbandede yngel«, handler ikke om Afghanistan, men derimod om en dysfunktionel familie i 1980'ernes Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der tog I godt nok fusen på mig.«

Anne-Cathrine Riebnitzsky havde ikke regnet med, at hun i dag, torsdag, ville modtage De Gyldne Laurbær. Hun blev overrasket af formanden i Foreningen De Gyldne Laurbær, Kenneth Frank Pedersen, samt folk fra hendes forlag og en gruppe pressefolk. 

»Det er sådan en pris, jeg drømte om at få om mange år, når jeg er blevet stor og dygtig,« sagde Anne Cathrine Riebnitzsky til de fremmødte.

De Gyldne Laurbær uddeles altid som en overraskelse. Uddelerne møder normalt op på hjemmeadressen, forlaget eller et tredje sted for at overrække prisen. Det var dog lidt mere udfordrende i dag, da Anne-Cathrine Riebnitzsky bor i Augustenborg.

I formiddag blev hun fløjet til København fra sit hjem på Als. Hun havde fået at vide, at hun skulle i TV 2 og deltage i en paneldebat. Da hun sad i sminken bankede Kenneth Frank Pedersen på døren for at fortælle hende, at hun skulle have De Gyldne Laurbær for sin bog »Forbandede Yngel«.

Anne-Cathrine Riebnitzskys to første bøger handler om Afghanistan, hvor hun selv har opholdt sig, først som soldat og siden som Udenrigsministeriets rådgiver.

I »Forbandede yngel« har hun ikke helt forladt Afghanistan, for Lisa, hovedpersonen, har været soldat der, og på vej hjem i flyet fortæller hun sin livshistorie til en læge, som hun sætter sig ved siden af. Det er historien om et røveri, et veltilrettelagt dødsfald og en lillesøster, der vil begå selvmord; om en mor, der græder for meget, og en far, der slår. En historie om at rejse langt væk og alligevel være fanget – men også om fire uadskillelige søskende, om forelskelse og om viljen til at overleve. Læs anmeldelsen her.

Sidste års modtager var Kim Leine for romanen »Profeterne i Evighedsfjorden«.

De Gyldne Laurbær er hovedsagligt en ærespris, og med prisen følger en guldnål med en laurbærkrans og et gavekort på 2.500 kr. til indkøb af bøger. Selve kransningen foregår til en fest senere på året, hvor forfatterens forlag og foreningen er værter.

Tidligere modtagere af De Gyldne Laurbær tæller blandt andre Karen Blixen, Tom Kristensen, H.C. Branner, Halfdan Rasmussen, Leif Panduro og Benny Andersen.