Anna Ladegaard er død

Forfatteren Anna Ladegaard, København, er død 86 år. Anna Ladegaard boede i byen Frigiliana i Spanien de sidste mange år af sit liv, lokket af klimaet, men hun flyttede i december sidste år tilbage til Danmark.

På mange måder lignede hendes karriere ikke mange andre forfatteres. Hun debuterede sent - først i 1966 - med romanen "Ophold i oktober".

Bag debuten lå en række år i Afrika, det daværende Rhodesia, fra 1953 til 1960, hvor hun beskæftigede sig med turisme og som freelancejournalist. Flere af hendes bøger hentede motiver fra dette ophold. Både debutromanen og "Hvor var Hannah Jacoby" fra 1968.

Anna Ladegaards romaner er realistiske, intense beskrivelser af mennesker, hvis skæbne bestemmes af deres tid og af de ofte snærende familiebånd, som titlerne antyder i "Alle mine" fra 1972 og "Egoisterne" fra 1973.

I "Rejse med min søn" fra 1982 tager den erfarne og livskloge Maria, hvis historie ligner forfatterens, på rejse ned gennem Europa med sin søn, og i "Arvtagerne" fra 1985 betragtes historiens gang gennem fire generationers kvinder. Anna Ladegaard påstod dog, at hun aldrig selv har stået model til de figurer, hun har skabt.

Ud over romanerne har Anna Ladegaard også skrevet hørespil og noveller, og hun er hædret med bl.a. De Gyldne Laurbær, Tagea Brandts Rejselegat og Aage Krarup-Nielsens mindelegat. Ritzau