Anmelderne om nyt »Twin Peaks« Hvad er det her?

De første afsnit af »Twin Peaks: The Return« ligger nu klar på HBO Nordic. Serien foregår blandt andet i New York, Las Vegas og South Dakota - og forundringen over David Lynchs syrede univers er intakt.

Foto: HBO Nordic Screen Grab

Spoiler-alert: Denne artikel indeholder informationer om de første afsnit af »Twin Peaks: The Return«.

Det ser lovende ud … måske.

Sådan kan man i ekstremt grove træk sammenfatte de første anmeldelser af »Twin Peaks: The Return«.

Som det også var tilfældet, da verden stiftede bekendtskab med »Twin Peaks« for første gang, formår den syrede serie endnu engang at mystificere sine seere - inklusiv de professionelle i form af anmelderne.

Den nye omgang »Twin Peaks« fortsætter, hvor serien slap for et kvart århundrede siden.

Dengang blev Agent Cooper besat af den onde Killer Bobs ånd, og det har han været lige siden.

»Den besatte og ondskabsfulde version af Cooper, der igen bliver spillet af Kyle MacLachlan, har skabt sin egen lille forbryder-enklave i skovene og byerne omkring Twin Peaks - øst for Seattle,« refererer BTs Henning Høeg i sin anmeldelse, hvor han tildeler de to første afsnit af serien fem ud af seks stjerner og konkluderer følgende:

»Og selvom de to første afsnit bestemt ikke giver mening på ordinær TV-manér, så har Lynch og Frost helt sikkert bevaret overblikket - og spændingen. Selv en skeptiker som undertegnede blev efter en halv times tid suget ind i det nye syrede mysterium.«

Den gang er handlingen ikke kun henlagt til den lille by med granerne i det nordvestlige USA, men også til New York, Las Vegas og South Dakota.

I »Twin Peaks:The Return« finder politiet i South Dakota nogle ligdele, og spor peger hurtigt på en lokal rektor som gerningsmand. Et andet lig bliver opdaget under en dyne i Las Vegas, og i en kælder i New York holder en sikkerhedsvagt øje med en tom boks af glas døgnet rundt, mens han venter på, at der skal vise sig noget i den.

BT er på nuværende tidspunkt den eneste danske avis, der har anmeldt serien, og i de store internationale medier er modtagelsen mange steder en anelse mere forbeholden.

»Fyldt med giganter, dværge, monstre og spøgelser ligner »Twin Peaks« mest et moderne eventyr, der skrevet på LSD og derefter blevet stærkt redigeret af CIA. Men i det mindste havde den oprindelige serie en seer-venlig struktur i form af hvem-gjorde-det (hvem myrdede Laura Palmer, red.) til at lime særhederne sammen,« skriver The Guardians anmelder, som mener, at man som seer denne gang i højere grad sidder tilbage med spørgsmålet: Hvad er dette?

The Guardians anmelder uddeler ikke stjerner, men konkluderer, at både nye og gamle seere af serien formentlig vil blive ramt af stor undren og også være fristet til at trykke på sluk-knappen undervejs.

TV- og filmverdenens branchemagasin The Hollywood Reporter virker også overvældet af de syrede udskejelser.

Ifølge magasinets anmelder er »Twin Peaks: The Return«  foruroligende, mærkelig, sjov og dybest set umuligt at anmelde.

The New York Times hæfter sig også ved, at seerne i de nye afsnit rent historiemæssigt er efterladt uden en ledestjerne i form af et overordnet spørgsmål.

»Den første omgang af »Twin Peaks« blev drevet frem af to spørgsmål: Hvem myrdede Laura Palmer? Og hvad fanden er det, jeg ser?« skriver anmelderen, som dog mener, at det andet spørgsmål er nok for seerne i denne omgang.

Alligevel er han ikke overbevist om, at »Twin Peaks: The Return« kommer til at holde i længden.

»Til tider føles det som en nostalgisk 1990-version af serien blandet med scener fra en koldere og mere hårdtslående 2017-version. Hvorvidt og hvordan  de to bliver forenet, bliver nok afgørende for om den smagsprøve (de to første afsnit, red.) - en niende del af det samlede værk - også på lang sigt har kvaliteter, der rækker ud over gensynsfasen.«

Filmmagasinet The Variety har som udgangspunkt en rimelig positiv indstilling og beskriver »Twin Peaks: The Return« som mærkelig, creepy og langsomt TV.

»Det er ikke specielt sjovt at se, og det kan være ganske foruroligende, men der opstår aldrig en følelse af, at du ser noget ,der er blottet for visioner eller hensigt. Lynchs vision er så totalt og absolut, at han kan slippe af sted med noget, der i andre sammenhænge ikke ville være acceptabelt.«

Læs også Berlingskes fire-stjernede anmeldelse (uden spoilers): Twin Peaks er mørkere og mere mystisk end nogensinde.