Anmelderne er hårde ved dansk krigsfilm

Kasper Torstings storfilm »I krig & kærlighed« får ros for sine flotte billeder, men anmelderne kritiserer manuskriptet for svulstighed og for ikke at hænge sammen.

»I Krig og Kærlighed« får ikke anmeldernes udelte kærlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stanislav Honzik

Ole Bornedal fik i sin tid en hård medfart af anmelderne for sin TV-serie om krigen i 1864, og derfor er det ikke en ros, når flere anmeldere i dag sammenligner Kasper Torstings film om Sønderjylland og Første Verdenskrig med Bornedals udskældte værk.

I nærværende avis kalder filmredaktør Sarah-Iben Almbjerg filmen et »meget dyrt og poetisk digt«, hvor »mange billeder er så smukke, at de fungerer som små værker i sig selv«.

Men ligesom de øvrige dagbladsanmeldere kritiserer hun filmens manuskript for at være både sentimentalt, langtrukkent og usammenhængende.

Hun kalder filmen »lige så skrumlende som det krigsfly, der til allersidst tager af sted og minder os om, at vi trods alt står i en af verdenshistoriens største krige og ikke bare i et kærlighedsdrama på Kanal 2«, og giver den tre stjerner.

Kim Skotte i Politiken er venligere i sit ordvalg, men giver samme karakter i form af tre hjerter:

»I »I krig & kærlighed« viser svulstigheden sig tydeligst i det lidt for søgte plot, der er bygget op af så mange Hollywood-skabeloner, at de skygger for den ellers fint skildrede elendighed, Første Verdenskrig førte med sig,« skriver Kim Skotte.

Thomas Brunstrøm i BT skriver, at filmen mod slutningen »helt taber småkagerne«.

»Figurerne tager pludselig helt umotiverede beslutninger, og det hele bliver en uskøn blanding af utroværdigt og bøvet. Det er en skam, for »I krig & kærlighed har bestemt potentiale til at være en storslået fortælling og er i øvrigt billedskøn at se på i samfulde 135 minutter,« skriver Thomas Brunstrøm og giver tre stjerner.

Laveste karakter på to stjerner giver Jyllands-Postens anmelder Katrine Sommer Boysen, der skriver, at filmens historie hverken er vellykket eller troværdig.

»Det halter især på manuskriptplan, hvor replikkerne klinger teatralsk. Jessen og Mynster har ikke andet end klichéernes tonedøve keyboard at spille på og ligner mere to daytime TV-skuespillere på glatis end de talentfulde skuespillere, de er,« skriver Katrine Sommer Boysen.

»I krig & kærlighed« er instrueret af Kasper Torsting og produceret af Ronnie Fridthjof, der også fik ideen til filmen. De to har sammen skrevet manuskriptet.