Anmelderne: Den rette instruktør bag vellykket »Lykke-Per«

Filmanmelderne giver pæne karakterer til Bille Augusts filmatisering af »Lykke-Per«, der både roses og rises for sit langsomme tempo.

Bille August for ros for smukke scner i det jyske landskab. Photo Credit:Rolf Konow Fold sammen
Læs mere
Foto: Rolf Konow

Det er ikke nemt at filmatisere elskede klassikere som Henrik Pontoppidans »Lykke-Per«, men filminstruktøren Bille August har, ifølge flere danske anmeldere, løst opgaven tilfredsstillende med den over 100 år gamle roman om den utilpassede præstesøn Peter Andreas Sidenius, der forlader Nordjylland til fordel for København og jagten på det lykkelige liv.

I indeværende avis giver Jeppe Krogsgaard fire stjerner og skriver i sin anmeldelse, at Bille August har taget den vanskelige opgave på sig, og at det på papiret et godt match:

»En aldrende klassiker står godt til Augusts traditionelle måde at lave film på«. Filmens jyske scener forekommer ham bedst, mens scenerne fra den københavnske slum fremstår som »renskurede«.

Ligesom Krogsgaard i Berlingske giver Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch fire stjerner, og skriver i lighed med Krogsgaard, at »det adstadige tempo og den lineære fortælleform klæder historien«.

Politikens anmelder Kim Skotte mener, at Bille August er den rette instruktør til historien, og at filmen, »undgår at ende som et tungt skrummel«. Kim Skotte kvitterer med fem hjerter ud af seks mulige.

Soundvenue roser ligeledes Bille August for vellykket at løsesoundvenue den svære opgave med at omsætte en gammel roman til en film.

»Lykke-Per' er en flot og velspillet film, som med maleriske strøg overbevisende genskaber fortidens København og med scenografiske valg indrammer både by og land med farve, lys og kostume lig med tidens fine malere,« skriver Tue Løkkegaard.

Han kritiserer dog, at filmen med en spilletid på knap tre timer går for langsomt, og anmeldelsen udløser fire ud af seks stjerner.

Mette Grith Sørensen fra Jysk Fynske Medier deler gavmildt ud af stjernerne og giver filmen fem ud af seks.

Hun kalder filmen for »helt-nede-på-jorden som en god fortælling«.

Lone Nikolajsen i Dagbladet Information er en af de mindre positive, der skriver i sin anmeldelse, at »Lykke-Per« får »fladmast« sit plot i Bille Augusts filmatisering, der fokuserer på kærlighedsdramaet frem for kulturhistorien.

Også Thomas Brunstrøm i B.T. revser filmen for tempoet som han mener er for langsomt, men skriver at filmen til gengæld er »ekstremt flot at se på«. Brunstrøm ender på tre stjerner.

Det var Henrik Pontoppidan, der i årene 1898 til 1904 skrev »Lykke-Per«. Bogen betragtes som et af dansk litteraturs hovedværker. I 1917 skaffede romanen da også forfatteren Nobelprisen for de »autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark«.