Anmeldere uenige om 1864: »Flad finale« eller »historisk serieklassiker«

Meningerne er mange om Ole Bornedals episke dramaserie 1864, der de seneste otte søndage har prydet skærmen hos godt en million danskere. Anmelderne kalder serien alt fra kropumulig til Matador-klasse.

Stillfotos fra tv-serien '1864' Fold sammen
Læs mere
Foto: per Arnesen / Frit

DRs stort anlagte dramaserie »1864« sluttede søndag aften efter otte afsnit, der i de fleste tilfælde har fået ordentlige haglbyger af kritik fra landets anmeldere.

Søndagens sæsonafslutning er ingen undtagelse, og Ole Bornedals skildringer af krigens store og små efterspil får også lunkne ord kastet efter sig.

Ekstra Bladet har været den hårdeste kritiker af det sidste skud i Bornedals 1864-bøsse med to ud af seks stjerner.

»Og så orker jeg ikke igen at remse alle de fortællemæssige blindtarme op som, ud over replikker, der faldt flaksende til jorden som skamskudte lærker, var et af de væsentligste kendetegn ved 1864,« skriver Ekstra Bladet og kalder sidste afsnit for en »flad finale«.

JP, Politiken og Berlingske giver seriens ottende afsnit mellem tre og fire stjerner af seks mulige, og anmelderne drager paralleller mellem sidste akt af 1864 og hele forestillingen.

Berlingske skriver, at 1864 sluttede, som den begyndte: »Et overlæsset, didaktisk manuskript hånd i hånd med imponerende billedtableauer«, mens Politiken kalder selve serien et »storladent melodrama af international klasse« dog med eklatante skønhedsfejl:

»Dialogen var sine steder så kropumulig, at replikkerne lå som varme mønter i munden på skuespillerne, og som seer følte man lejlighedsvis trang til at smide sine sko efter skærmen. Og der var visse passager, hvor moralerne blev bøjet lidt for tydeligt i neon og det danske folk talt decideret ned til,« skriver Politiken.

BTs anmelder skiller sig dog ud fra mængden af skuffede anmeldere. Hele fem ud af seks stjerner blev det til:

»Den vil blive set igen. Og igen. Og når krudtrøgen har lagt sig, vil 1864 slutte sig til rækken af historiske serieklassikere som »Matador«, »Edderkoppen« og »Krøniken«.