Anmeldere sabler stenrig kunstner ned

Nye oliemalerier af Damien Hirst betegnes som amatøragtige af de britiske avisers kunstkritikere

Fold sammen
Læs mere

Verdens rigeste og højest betalte nulevende kunstner, den britiske Damien Hirst, har for første gang i mange år høstet negative anmeldelser i de britiske aviser for en udstilling af sin kunst.

Hirst, der er mest kendt for sin bizarre konceptkunst som for eksempel at udstille en udstoppet haj i formaldehyd eller at få skabt en diamantdækket menneskekranium til en værdi af en halv milliard kroner, har fået de dårlige anmeldelser for en række oliemalerier.

Malerierne er i modsætning til meget af Damien Hirst øvrige kunst udført af ham selv og ikke af hans ansatte, og er udstillet i det prestigefyldte Wallace Collection. Billederne er malet mellem 2006 og 2008, og skal ses som en kunstnerisk kommentar til ældre europæiske mestre som Turner og Francis Bacon.

Amatøragtigt

Oliemalerierne, der er prissat til over to millioner kroner stykket, bliver betegnet som "dødeligt kedelige og amatøragtige" af avisen The Guardians anmelder, mens avisen The Independent er lige så barsk og kalder Hirst nye kunst for "ikke værd at kigge på". The Times anmelder fælder dommen: "forfærdeligt", og kun Telegraphs anmelder kalder billederne "modige" og giver kunstneren tre stjerner.

Damien Hirst har siden slutningen af 80erne været det førende navn indenfor den medieombejlede bølge af fræk britisk kunst, der kaldes Young British Artist. Han har tidligere blandt andet malet malerier bestående af prikker, billeder som han selv betegnede som "absolut dårlige".