Anmeldere: Amy er en filmisk triumf

Dagens premiere-film om den britiske soulsangerinde Amy Winehouse får seks stjerner i en stribe medier. Enkelte taler ligefrem om en filmisk triumf.

Amy Winehouse optrådte flere år i træk på den store britiske musikfestival Glastonbury. Her i 2007. REUTERS/Dylan Martinez/Files Fold sammen
Læs mere
Foto: DYLAN MARTINEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver ikke sparet på stjernerne i dagens anmeldelser af »Amy«. Både Filmmagasinet Ekko, Gaffa og Berlingske strør om sig med hele seks stjerner. Og lige i hælene er alle øvrige medier.

» Det er umuligt at holde tårerne tilbage i en af de mest overvældende og hjerteskærende dokumentarfilm nogensinde, som vil ændre Amy Winehouses eftermæle, « noterer Ekko.

»Som dokumentarfilm betragtet er Amy simpelthen et mesterværk. Det er imponerende, så god Kapadia har været til at indsamle materiale og forvalte det,« skriver Gaffa.  Mens Berlingske taler om »livets tragedie som filmisk triumf« og påpeger, at en af kvaliteterne ved netop denne dokumentarfilm er, at den benytter sig af et fantastisk arkivmateriale af selv en meget ung Amy Winehouse:

»Et af de store scoop med »Amy« er, at vi nu har bevæget os ind i de generationer af musikkens verden, hvor man har filmet sig selv. «

Amy har premiere mens mange danskere stadig er på ferie og hvor biograferne derfor traditionelt satser på store amerikanske blockbustere for at fylde sæderne i sommervarmen. I år er da heller ingen undtagelse.

Lige nu kan man eksempelvis lade sig blæse bagover af »Mad Max: Fury Road«, »Ant-Man«, »Jurassic World«, »Terminator: Genisys« og snart også »Fantastic Four 3« og »Mission Impossible 5«.

Men skal man tro dagbladet Information, så er dokumentarfilmen om Amy Winehouse måske sommeren største.

»Det er en tragedie, en syndefaldsmyte og en sæbeopera, som ingen filmmanuskriptforfatter kunne have skrevet med større patos. Og den er en skamstøtte over sladderpressens og musikbranchens nådesløse rovdrift på deres stjerner, « skriver Information.

Berlingskes egen anmeldelse kan du læse her.

Se også de stemningsmættede billeder fra Amy Winehouses turbulente liv.

Anmelderne er enige: Dette er en af sommerens helt store oplevelser.

Posted by Berlingske on 30. juli 2015