Anmelder kalder årets Roskilde Festival 'profilløs'

Årets Roskilde Festival var profilløs og primært den perfekte legeplads med for lidt substans, mener rockredaktør Thomas Søie Hansen.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Roskilde Festival er en succes. I år fyldte den 40 år, de lidt mere end 80.000 billetter blev om ikke revet væk, så dog solgt.

Og går man rundt på de enorme arealer, der huser camping anden underholdning og musik, er det svært om ikke umuligt at finde en by, der til daglig er så tjekket, så organiseret og veltilrettelagt.

Det er bare at plukke ned fra hylderne alt efter lyst og forgodtbefindende. For på Roskilde er der alt. Rammerne og tilbuddene er her, og så kan man gøre, som man lyster, så længe man ikke generer andre. Hvor finder man de muligheder i dagens Danmark? Svaret er meget enkelt, det gør man ikke.

Og ve den der prøver ude i virkeligheden, for så falder hammeren, som den gjorde i forbindelse med Distortion Festivalen i Københavns gader og stræder. Larm fra høj musik, skrald og urin fra 100.000 unge horder er ikke noget, der dur i hovedstaden, forstår man på byens borgere og politikere.

Det gør det på Roskilde, som siden forrige lørdag har været et orgie af alt – i trygge rammer. Det er jo trods alt bare noget, de leger, de unge. Legepladsen Roskilde.

Læs også: Roskilde smattet efter uvejr

Men det skal fra næste år og fem år frem, forstår man på Roskilde selv. Ifølge festivalens udviklingschef, Esben Danielsen, skal kajakken vendes på hovedet. Festivalen skal ikke længere være for alle.

Og man skal ikke komme her og te sig med sin hedonisme og kræve ind. Man skal deltage, bidrage til et større fællesskab. Være klar til at bytte en øl for noget solcreme, en bog for et par shorts etc. Tage ansvar, man skal ikke længere kunne betale sig fra det. Og man skal være villig til at lade sig udfordre, til at flytte sig og gå fra Roskilde med atter nye indtryk. Hvilket på musikfronten betyder, at rockhistoriens største ikke længere er selvfølgeligheder på festivalen.

Der også på det område vil være »den næste generations festival«. Inspirationen kommer fra den amerikanske Burning Man, der foregår i Nevada ude i ørkenen. Her er det ikke store musiknavne og struktur. Snarere er det et frirum, hvor man kommer og realiserer sig selv.

Deltagerne skaber festivalen med tematiske kunstprojekter, udklædning, optræden, udsmykning etc. Ikke omvendt som i dansk tradition.

Hvis man skal tage festivalen på ordene, så er Roskilde Festival 2011 en succes, men det er en forkert succes. Jeg kunne ikke være mere enig. For det er år og dag siden, at Roskilde Festival har haft en profil.

Læs også: Her er festivalens små højdepunkter

Senest i løbet af 90erne, hvor Roskilde var stedet at tage hen, hvis man ville opleve de kommende verdensstjerner før alle andre. Men som musikgenrer er muteret, lagt i graven, genopstået i nye retninger og myriader, er festivalen blevet en mere og mere rodet affære.

Ingen bands kan længere samle folket og skabe en stemning af det sagnomspundne fællesskab, der traditionen tro rimer på både festivalen, dens Orange Scene og rockmusik.

Roskilde har forsvaret sig med at skyde med spredehagl og booke musik i øst og vest. Fremover vil Roskilde noget andet, og bare det, at de vil noget, er på tide.

I år var festivalen stærk på verdensmusik, punk og på delvist metallens b-kæde og bagstræberisk mainstreamrock. Publikum var stærkest på tonsertechno og klubmusik i stadionstørrelse. De unge ville hellere se på en pladevender end på levende musikere. Hvilket er fair nok. Men det kan de også gøre på Distortion, til Sensation eller på Sunny Beach.

Nu vil Roskilde tilbyde alternativer i de kommende år. Jeg kan næsten ikke vente. For jeg er af den naive opfattelse, at musik med meget mere, uanset genre, kendt som ukendt, stort eller småt, ultimativt kan ændre hele liv. Roskilde ændrede engang mit, men det er længe siden.

2011-udgaven ændrede ikke en disse. Den bekræftede – og leflede langt hen ad vejen for det tomme ingenting. Kan man andet end glæde sig til 2012?

Læs også: