Anmeldelse: Stephen King skriver - stadig - overlegent

... men han måtte gerne have arbejdet noget mere med plottet i sin nye roman.

Den amerikanske forfatter Stephen King. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bøger betød flugt. Bøger betød frihed,« skriver Stephen King i andet bind af sin krimi-trilogi om den pensionerede politimand Bill Hodges, »De der søger«. Bøger betyder en hel del i denne bog, kan det tilføjes, både for selve plottet og i et bredere, oplysnende eller måske endda opdragende perspektiv.

Bøger og begejstringen for — eller snarere besættelsen af — fiktive verdener er med andre ord hovedtemaet i denne meget velskrevne og veltilrettelagte spændingsroman fra horrorgenrens mester. Og selv om det er mordet på en succesfuld krimiforfatter, der indleder historien, så er det den store (især) amerikanske skønlitteratur, der hyldes.

Hvis det lyder forstyrrende i hårdkogte krimikenderes spændingsfølsomme ører, skal det straks understreges, at det på ingen måde lægger en dæmper på uhyggen. King kan sit kram, også selv om han med denne miniserie har bevæget sig ud på nyt — mørkt og morderisk — vand ved at kaste sig over en for ham uprøvet genre.

Detektiven Kermit William Hodges, kaldet Bill, er den gennemgående, men ikke dermed altoverskyggende figur. Han er ingen traditionel helt, men fejlbarlig og langsom, aldrende og med pacemaker, og derfor er det heller ikke ham (alene), der redder verden. I øvrigt dukker han først op på side 175, hvor han præsenteres som en salatspisende 66-årig hjertepatient.

Indtil da følger vi dels familien Saubers i årene 2009 og frem, dels den litteraturfanatiske Morris Bellamy, der i 1978 myrder succesforfatteren John Rothstein, fordi han er gal over forfatterens afslutning på en populær trilogi. Rothstein var en gammel mand, der tilsyneladende for længst havde trukket skrivestikket ud og levede afsondret ude i ingenting på en gård i New Hampshire. Under det, der lignede et brutalt røveri, mistede han livet, og hans mange kontanter samt ikke mindst 16 års (hemmelige) skriverier blev stjålet.

Den hårdkogte, belæste Morris Bellamy bliver siden anholdt for en anden forseelse, og i 35 år overlever han fængselslivets barske hverdag på drømmen om den dag, han atter kan have Rothsteins efterladte skrifter i sin hånd. Både notesbøger og kontanter har han gemt i en nedgravet kuffert nær sit barndomshjem, og her finder teenageren Pete Saubers den i 2009.

Petes familie er i dyb krise, og i løbet af en årrække sender Pete derfor Rothsteins formue i mindre bidder anonymt til sine forældre. Da pengene slipper op, og han i stedet forsøger at sælge notesbøgerne, vender lykken imidlertid, og bedre bliver det ikke, da Bellamy samtidig prøveløslades og vender tilbage til barndomsbyen. Detektiv Hodges bliver involveret i opklaringen i sidste sekund og så sent, at der ikke er meget at stille op.

»De der søger« er spækket med et farverigt og velportrætteret persongalleri, der sammen med Kings episke socialrealisme gør denne krimi til en helt særlig én af slagsen. Dens force er forfatterens overlegne pen og den støt stigende uhygge.

Dens svaghed er historiens åbenlyse plot og manglende efterforskningsmæssige overraskelser. Her er ingen mystik og mærkelige hændelser at opklare for læseren — det skulle da så lige være den krølle på afslutningen, hvor King alligevel ikke kan lade horrorelementet ligge. Bøger betyder frihed — også til at blande genrer.

Titel: De der søger. Forfatter: Stephen King. Oversætter: Jakob Levinsen. Sider: 487. Pris: 300 kr. Forlag: Hr. Ferdinand