Anmeldelse: »Det Grå Guld«

Birthe Neumann, Lars Knutzon og Kurt Ravn glimrer Shaky i González’ komedie­drama­ »Det Grå Guld«.

Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske film »Det Grå Guld«, der i dag har premiere, var nær aldrig nået frem til biograferne. Den blev indspillet allerede i 2009 og blev genstand for kontrovers, da en hovedinvestor afbrød sit samarbejde med filmens producent. Filminstituttet ville heller ikke støtte, så at en færdig film nu rent faktisk kan vises, er en præstation i sig selv.

På den baggrund er det faktisk en behagelig overraskelse, at »Det Grå Guld« langt hen ad vejen fungerer efter hensigten. Det skyldes først og fremmest de tre skuespillere i hovedrollerne, der spiller med overbevisning og stor solidaritet med karaktererne i den skrøbeligt tynde historie.

Anette (Birthe Neumann) og Holger (Lars Knutzon) er et ægtepar, der på grund af et bortsjusket brev fra boligselskabet står overfor at blive smidt ud af deres lejlighed. Da de ikke ejer en rød reje til at skaffe sig alternativt tag over hovedet, og de ikke er affældige nok til plejehjemmet, allierer de sig med Anettes gamle flamme, John (Kurt Ravn), der netop er blevet fyret fra sin stilling som bankfunktionær.

Det gamle sværmeri mellem Anette og John gløder atter, og Holger affinder sig –sådan da – med sin nye rolle som tredje hjul. I sin forelskelse lader John sig overtale af Anettes hovedkuldse plan om at røve en bank – Johns gamle filial.

Solid Neumann

På papiret ligner »Det Grå Guld« den type komedier, der med forceret folkelighed og usofistikeret humor trak tusinder i biograferne i 1960erne, men »Det Grå Guld« er heldigvis ingen »Støvsugerbanden«, selv om den faktisk navnetjekker den i en scene, hvor pensionistrøverne lejer bankrøverfilm for at researche på deres forestående kup.

Den altid solide Neumann og brumbassen Knutzon har god kemi som ægteparret, der efter 45 år kender hinanden, som hånden kender en gammel handske.

De er faktisk så troværdige, at man halvvejs i filmen nærmest ærgrer sig over, at de skal belemres med et temmeligt usandsynligt bankrøveri. Også Kurt Ravn er overbevisende, da hans karakter for anden gang i sit liv kan mærke sit gamle hjerte flapre af forelskelse.

»Det Grå Guld« er ikke en perfekt film, og særligt tempoet nærmer sig i et par scener rollator-niveauet, mens den andre steder vakler usikkert mellem realisme og overdreven farce.

Til gengæld får filmen vinger i en veloplagt scene med standup’en Anders Matthesen, der indkasserer filmens bedste grin som en baggårds-våbenhandler, der sælger revolvere og oversavede jagtgeværer, som var det trendy støvsugere: »Baretta – det er en rigtig gå-i-byen-skyder!!«

Resten er skæve smil over Neumanns og Ravns sødt udfoldede romance og Knutzons fumlende resignation over sin kones opblomstring i sensommeren. Den stilfærdige ménage à trois er den smukt afrundede kerne i filmen, der først og fremmest vil begejstre det modne biografgående publikum.

Hvad: »Det Grå Guld«.
Hvem: Instruktør: Shaky Gonzalez, Medvirkende: Birthe Neumann, Lars Knutzon og Kurt Ravn.
Hvor: Premiere over hele landet

Se trailer: