Anklager fra »Making a Murderer«: Jeg puttede en pistol i min mund

Han aspirerer til titlen som den mest hadede mand i verden, Ken Kratz, den berygtede anklager i »Making a Murderer.« Men dokumentarserien har været hård ved ham, afslører han nu.

Steven Avery fra »Making a Murderer«. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at vurdere, hvornår Ken Kratz ramte bunden. Var det, da et medie anmeldte hans website og konkluderde, at han havde en hjerne som en tolv-årig, eller var det, da en TV-komiker interviewede ham, og han syntes at bekræfte, at hans hjerne ikke havde udviklet sig siden det pre-pubertære stadie?

Der er mange andre eksempler på ydmygelsen af Kratz i kølvandet på en af årets store Netflix begivenheder, »Making a Murderer.« I dokumentarserien bliver Kratz portrætteret som en karikatur af en provinsanklager, en overvægtig, smådum bølle af en mand, som mod bedre viden sender den angiveligt uskyldige Stephen Avery i fængsel for mord.

Serien har gjort Kratz til et yndlingshadeobjekt i hvert eneste land, som kan streame Netflix, og Kratz kan opleve at blive buuhet ud på fem forskellige kontinenter og i snesevis af sprog.

Men serien og alle ydmygelserne er ikke gået sporløst henover Kratz, afslørede han i denne uge på en podcast med en kendt talkshow-vært, lægen Drew Pinsky, som står bag Dr. Drew showet på amerikansk TV.

Kratz fortalte om prisen for at være seriens »bad guy:«

»Efter det hele kom frem, blev jeg selvmorderisk. På et tidspunkt puttede jeg en pistol ind i min mund, og jeg havde det virkelig, virkeligt svært ved at gå fra at være en velrespekteret mand, som elskede sit arbejde, til at blive en folkefjende. Og det skete i løbet af 48 eller 72 timer,« sagde han ifølge et udskrift af podcasten på Reddit.

Han gjorde ikke alvor af selvmordsforsøget, men han overvejede det, sagde han.

Allerede inden offentliggørelsen af »Making a Murderer« begyndte hans deroute, for han kunne under optagelserne af serien mærke, at han ville ende som den store skurk, og han begyndte at misbruge piller.

»Jeg blev afhængig af stærk medicin … jeg lavede min egen cocktal af Xanax, Ambien og Vicodin,« sagde han og opremsede navnene på tre typer nervemedicin, sovemedicin og smertestillende medicin.

» Det førte til min bizarre adfærd, « sagde han, og det var bl.a. forklaringen på, at han sextede et offer i en sag om seksuelt misbrug og i 2010 blev tvunget til at træde tilbage som anklager i Calumet i Wisconsin. Siden har han været privatpraktiserende advokat i området.

Og hvad har reaktionen så været på interviewet? Medfølelse? Bare en snert af empati?

Tro om igen. Vi taler trods alt om Ken Kratz, og alle fans af dokumentarserien er på de sociale medier og i lokalmedierne begyndt at endevende hans udsagn og kalder ham en »løgnhals,« »inkompetent« og »tydeligvis fordomsfuld over for Avery-familien,« og ifølge webstedet Fusion har han muligvis også skabt problemer for sin efterfølger som distriktsanklager.

Avery blev i 2007 bl.a. dømt for drab på baggrund af en tilståelse fra en medsammensvoren, den 16-årige Brendan Dassey. Dassey har siden trukket tilståelsen tilbage, og Kratz erkender tilsyneladende i podcasten, at han vidste, at Dassey dengang aflagde en tilståelse, som politiet havde manipuleret ham til at aflægge. Han kalder Dassey for en »trist sag …både på baggrund af den falske tilståelse og hele manipulationen af den unge mand, både institutionelt … og i sin egen familie.«

Højesteret i Wisconsin overvejer nu, om drabsdommen over Avery skal genbehandles.