Anders på nye eventyr

Simone Aaberg Kærn har malet Anders Fogh Rasmussen som en drengebogshelt på vej mod nye eventyr. Under fredagens afsløring af portrættet sagde den tidligere statsminister, at kunstneren havde fanget essensen af hans virke.

Tidligere statsminister og nuværende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som en rigtig drengebogshelt på vej mod nye eventyr. Simone Aaberg Kærn har skabt et udpræget moderne portræt båret af en stærk symbolik og en enkel figuration. Kunstneren er foreslået af Folketingens kunstudvalg – men det er Anders Fogh Rasmussen selv, der har valgt hende blandt 20 andre. Og som foretræk det popart-agtige billede frem for et mere traditionelt portræt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ordet frygtløs blev brugt indtil flere gange under gårsdagens afsløring af portrættet af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Folketingets formand, Thor Pedersen, karakteriserede i sin tale kunstneren bag værket, Simone Aaberg Kærn, som frygtløs, og kunstneren og hendes model omtalte hinanden som frygtløse. Anders Fogh Rasmussen afslørede, at Simone Aaberg Kærn havde indledt deres første møde med at advare og imponere ham.

Imponeret havde han imidlertid været i forvejen, for Simone Aaberg Kærn er blandt andet kendt for et værk, hvor hun flyver til Afghanistan i et lille topersoners fly, fordi hun har læst om en ung afghansk pige, hvis drøm det er at flyve. Undervejs trodsede hun det amerikanske flyveforbud og fløj lavt henover øde strækninger, hvor hun kunne være blevet skudt ned. Advarslen gik ud på, at hun ikke kunne male.

Maleri er i hvert fald ikke det, Simone Aaberg Kærn har brugt mest af sin tid på under og efter uddannelsen på Kunstakademiet, så under sin tale fortalte hun, at hun havde måttet vende tilbage for at få nogle tricks. Om statsministeren, hvis parti efter hendes eget udsagn nok ikke skal kalkulere med hendes stemme, sagde Simone Aaberg Kærn, at han har et kald, der er vigtigere for ham end hans eget ego, og at han er som et bøgetræ:

Det er stærkt og rankt og knækker ikke i modvind. Hun karakteriserede Anders Fogh som en modig, men ikke dumdristig mand. Det sidste gik ikke alene på indsatsen med at modernisere NATO og åbne for et samarbejde med den nation, alliancen oprindelig blev oprettet som forsvar mod. For Anders Fogh Rasmussen havde også bedt om tre skitseforslag, før han endeligt besluttede sig. Han var meget fascineret af det ene, hvori der indgik video, og, som Simone Aaberg Kærn udtrykte det, så »tog Anders altid den mest besværlige og sjove rute, når vi var ved en skillevej«.

Foghs ledestjerne

Hvad er det så for et billede, der nu føjes til rækken af forholdsvis traditionelle statsministerportrætter i Folketinget? Simone Aaberg Kærn har malet den tidligere statsminister, som var han hovedpersonen i en drengebog fra gamle dage:

En rigtig helt på vej mod nye eventyr med et forventningsfuldt men også eftertænksomt udtryk i ansigtet. Til hans ene side ses bøgegrene, og en vej, der fører rigtig ind i en dansk skov - og i den anden noget, der ved første øjekast ligner et ørkenlandskab og dermed fortællingen om den epoke, da Danmark indtog en større og mere aktivistisk international rolle gennem sin aktive deltagelse i Irak og Afghanistan.

Det dramatiske i sceneriet understreges af det fly, der manøvrerer gennem dalen i billedets midte, men Simone Aaberg Kærn understregede under afsløringen, at der ikke er tale om en jager, men om et transportfly af Herkules-typen. Det er et fly, der »bringer noget med sig, og det er et fly, der bemandes af et hold, ligesom det er en statsministers opgave at samle nationen«. Ørkenlandskabet er i øvrigt klitter fra Skagen - men også de kan være vanskelige at klatre op af, så billedet - der også rummer en stjerne, der både kan forstås som symbolet for NATO, som Anders Fogh Rasmussens ledestjerne, og som ønskestjernen - er en fortælling om mod og frygtløshed og om at overkomme forhindringer. Og sådan var det, kunstneren og hendes model så hinanden.