Amy Schumer leverede i Forum: »Enten er den et lille sødt og rent dyr ... eller en stor beskidt og behåret lama«

Amy Schumer er øjeblikkets største og mest spændende navn på verdens store stand-up scene. Hun ser ud til at elske det og leverede, alt hvad man kunne ønske sig i København.

Komiker Amy Schumer ses her til British Academy Britannia Awards, der blev afholdt af BAFTA i Los Angeles, USA, sidste år. REUTERS/Danny Moloshok Fold sammen
Læs mere
Foto: DANNY MOLOSHOK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stand-up forbinder vi normalt her i Danmark med små klubber eller måske Falkoner Teatret, hvis det er en af vores bedste. Med én kvinde på scenen og 8.500 mennesker i salen kunne det således på forhånd se ud som om, det udelukkende handlede om at se giraffen fredag aften i Forum. For halvdelens vedkommende gennem en kikkert og for alles vedkommende på ukomfortable stole i den meget store hal.

Giraffen er øjeblikkets mest hypede stand-up komiker Amy Schumer, der er blevet verdensberømt i comedy-serien ”Inside Amy Schumer” og som vi har set i biografen i hendes selvskrevne hit ”Trainwreck”. Hun har overtaget den internationale comedytrone, og hvor er det i øvrigt velgørende at se en kvindelig stand-up komiker trykke den helt og aldeles af.

Efter et ligegyldigt aggressivt jazzband og en ret rå Rachel Feinstein som opvarmning hoppede 35-årige Amy Schumer veloplagt op på scenen, og blev modtaget som en veritabel rockstjerne. En time og tyve minutter senere blev hun sendt hjem med stående ovationer. Det var fuldt fortjent på flere planer og hun kan heldigvis stå distancen, når man sætter hypen omkring hende under lup.

Hun leverer sin egen historie og udleverer sit eget køns historie, så det sætter nye standarder for selvironi hos en kvindelig komiker. Der heldigvis samtidig det fine ved Schumer, at hun både kan få en plads i historiebøgerne for at vende vrangen ud af kvinder med sin kropslige humor, men samtidig har et højt niveau i det hele taget. Hun har ikke haft brug for kvoter for at brage igennem.

En lille håndfuld danske indfald i showet var godt set. For eksempel bemærkningen om, at hun i løbet af dagen var løbet i retningen af en butik, hvor der stod noget med ”cunts”, der viste sig at være et galleri og den om, at hun havde været ved at dø omkring otte gange i løbet af dagen, fordi cyklisterne i København teede sig, som om de var med i ”Mad Max Fury Road”.

Derfra gik det så især med egne oplevelser om sex. Vi så Amy Schumers mormor-underbukser, og kom med helt med ned under dynen, da hun illustrerede, hvordan det føltes, når kæresten gerne ville sende sin sæd ud over forskellige dele af hendes krop. Hun er mesterlig til at gå under bæltestedet og ind på den nøgne krop, fordi hun kan signalere at hun elsker at sluge og samtidig kan se det mærkelige og sære ved det hele.

Det er forfriskende at se en kvindelig komiker gå fuldt og helt ind i hver en sprække af kroppen og tale så direkte og lystfyldt om sex som mandlige stand-up komikere. Det er vel selv at bestemme over sin egen krop og give kommende kvindelige stand-up komikere et ideal, så vi måske om en generation eller to ikke mere taler om, at mænd har mere humor end kvinder.

Amy Schumer er verdens førende kvindelige stand-up komiker lige nu, og derfor forestiller man sig, at hun vil få en kolossal indflydelse på den næste generation. Amy Schumers beskrivelse af sit kønsorgan på henholdsvis en god dag og en dårlig dag er et godt eksempel på, hvad Amy Schumer kan. ”Enten er den et lille sødt og rent dyr fra en petting zoo eller en stor beskidt og behåret lama”.

Hele tiden kører hun fra det uskyldige og sødmefyldte til det pinlige og selvironisk.

Amy Schumer kan være naboens datter det ene øjeblik og en superfræk udgave af sig selv fyldt med selvironi det næste øjeblik, og hun har et gyldent lager af vanvittige historier, der lyder som om de tager udgangspunkt i noget selvoplevet, hvilket får os til at elske dem, og så har hun har en evne til at levere dem lidt a la Will Ferell. Med en lignende form for kejtethed grimasserne, der gør hende såre menneskelig. Lige nu er hun over, under og indeni alt andet jeg har set på en dansk eller international stand-up scene, og hun ser ud til at trives med det.

Hvad: Stand-up show.

Hvem: Amy Schumer

Hvor: I Forum i København fredag aften.