Ammer baby for øjnene af Maude til guldbrylluppet

Sådan ender Matador: Lise Nørgaard afslører indholdet i de 24 aldrig filmede afsnit.

Malene Schwartz som Maude Varnæs i Matador. Fold sammen
Læs mere
Foto: Børge Lassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad skete der i Korsbæk, da kameraerne slukkede efter afsnit 24? Hovedforfatter Lise Nørgaard kommer med sit bud i radioprogrammet "Forfra med Jeppesen" på Radio24syv

Hvis der fandtes et 25. afsnit af tv-serien Matador, ville det handle om, at Ellen Skjern flytter til København og at man i Korsbæk overvejer at lave en gågade. Muligvis med en pølsevogn. Det er Lise Nørgaard, forfatteren til Matador, der digter videre. Da det sidste Matador-afsnit rullede over danskernes tv-skærme i 1981, havde hun faktisk skrevet en færdig synopsis til endnu 24.

- Men man skal stoppe, mens legen er god, siger Lise Nørgaard, da BT møder hende:

- Synopsen, som jeg havde et fuldstændigt udkast til, gik fra sølvbrylluppet og endte ved Maude og Hans Christians guldbryllup 25 år efter. Men så kunne skuespillerne jo ikke spille den alder, de havde i serien. De skulle så males og sværtes og gøres ældre, og børnene skulle udskiftes.

I hendes egen fortsættelse bliver Korsbæk Bank og Omegnsbanken fusioneret til Korsbæk og Omegns Bank. Det sker ganske fredsommeligt. Skjerns Magasin sælger, som et andet stormagasin, alt fra delikatesser til modetøj. Hr. Stein er pensioneret og trisser rundt i Korsbæks gader. Mads og Ingeborgs søn, Erik, bliver atomfysiker, og gæsteforelæser på Harvard og Oxford. Senere gifter han sig med en balletdanserinde.

Lise Nørgaard er i dag 95 år gammel og modtager stadig breve fra danskere, der vil rose hende for Matador og spørge ind til livet i Korsbæk.

- Det er rart med de breve, men selv hvis jeg blev 110 år, kunne jeg ikke nå at svare på dem alle sammen. Nu kan jeg sende dem en hilsen gennem avisen, siger hun i spøg. Da de startede med at optage serien, forventede hun på ingen måde, at den ville blive så stor en succes.

- Men det er jeg da glad for, at den blev. Det er jo blevet en hel industri, og det bliver kaldt folkekært. Da vi lavede det, var vi klar over, at det var i orden. Men vi forventede ikke, at det blev sådan en succes. Lise Nørgaard sender noget af hæderen videre til instruktøren Erik Balling, som hun kalder genial. Serien er blevet genudsendt flere gange, og i øjeblikket sender DR et afsnit hver lørdag. Aftenens afsnit skal Lise Nørgaard se hjemme hos sin datter.

- Jeg tror nu ikke, at jeg når at se Matador, næste gang serien bliver genudsendt. På det tidspunkt kan jeg sikkert hverken se eller høre, siger hun og griner:

- Men man behøver jo ikke at sidde og forudsige sin egen død.

I hendes videredigtning er Ulrich Varnæs blevet direktør for den fusionerede bank. Han og Maja blev skilt, fordi han dyrkede en kvindelig læge i København. I stedet fandt Maja sammen med den lokale fotohandler og flyttede til Mallorca.

Ulrichs søn, Hans Christian, vokser op og arbejder på Danmarks Radio som musiker. Han er sammen med en 10 år ældre producerassistent. Til guldbrylluppet tropper de op i hængerøvsbukser og islandske sweatre med en overraskelse: De har fået et barn sammen. Under middagen hiver pigen op i sweateren for at amme barnet. Da siger Maude til bordherren Mads Skjern: »Tiderne har vel nok forandret sig«. Og til det svarer Mads Skjern: »Deri har du ret.«