Amerikanske stjerner i åben krig mod homolov

Stadig flere kendisser inden for musik og underholdning har de seneste dage aflyst optrædener i protest mod anti-homolove.

Bryan Adams har aflyst sin planlagte koncert i Biloxi, Mississippi. Også Bruce Springsteen aflyste i sidste uge en koncert i protest mod nye love, der begrænser homoseksuelles rettigheder. Foto fra Adams’ koncert i Madrid i januar: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fans af Bryan Adams med en billet til torsdag aften kan kræve pengene tilbage:

Den canadiske singer-songwriter skulle have sunget for godt 11.000 mennesker på det gigantiske Coast Coliseum i Biloxi, Mississippi. Men musikeren har nu aflyst sin optræden i protest mod guvernørens nylige godkendelse af en kontroversiel anti-homo-lov.

»Jeg kan ikke med god samvittighed optræde i en stat, hvor folk fratages borgerrettigheder på grund af en seksuel orientering«, skrev Adams på Twitter søndag.

Den amerikanske Religious Freedom Restoration Act stammer fra 1993 og skulle sikre alle amerikanere religionsfrihed i både teori og praksis.

En dom fra 1997 begrænsede så lovens virkefelt til områder under forbundsregeringen i Washington. Hvis de enkelte stater ville have en tilsvarende regulering, måtte de altså selv vedtage den.

20 stater har gjort det. Og politikere på særligt USAs højrefløj har i nogles øjne brugt loven til noget nær det modsatte: Til at tage kampen op mod den stadigt større accept af eksempelvis ægteskab og adoption i homokredse.

Visse stater har også gjort det lovligt at hyre og fyre medarbejdere på baggrund af deres præferencer. Man trækker altså den nye frihed for homoseksuelle og transpersoner tilbage og bruger religionen som argument.

Adams’ aflysning er den seneste i en række protester fra USAs spidser inden for kunst og showbusiness.

Ikke politik, men menneskerettigheder

Bruce Springsteen skulle for eksempel søndag have optrådt i Greensboro, North Carolina. Han droppede arrangementet i protest mod North Carolinas implementering af homoloven tre uger før.

»Nogle ting er vigtigere end et rockshow,« skrev han på sin hjemmeside – »og det er kampen mod fordomme og skinhellighed. Springsteen kaldte aflysningen for sit stærkeste våben i kampen mod dem, »der skubber os tilbage i stedet for fremad«.

Og talkshowværten Ellen DeGeneres viede en vægtig del af sit meget sete program i torsdags til et hårdt udfald mod homoloven.

»Det her er ikke politik,« sagde hun. »Det handler om menneskerettigheder.«

Bevægelsen breder sig i øjeblikket og er blevet et varmt emne i den amerikanske debat. Joel McHale fra »Spider Man« gennemførte et lovet show i North Carolina forrige weekend, men bar en T-shirt med en meget synlig protest.

Også blandt andre Miley Cyrus og Ashton Kutcher har ytret vrede over de nye regulativer.