Amerikansk TV-vold er eksploderet

Antallet af blodige og voldelige scener på amerikansk TV er steget med 75 procent på syv år. Det hænger sammen med, at virkelighedens vold har bredt sig til medierne, siger dansk forsker.

Eksplicit TV-vold har i løbet af syv år nået et »epidemisk omfang«, siger den amerikanske organisation Parents Television Council, der står bag en netop offentligjort undersøgelse af prime-time TV gennem flere år. Organisationen har siden 1998 optalt antallet af voldelige episoder per prime time-TV-time, og siger at antallet af voldsepisoder i perioden er steget med 75 procent. »Vold« blev af organisationen defineret som både voldscener og scener med blodige ulykker og døde mennesker. Undersøgelsen er blevet lavet på opfordring fra amerikanske kongresmedlemmer, der ønsker en stramning af den offentlige kontrol med TV-vold.

Herhjemme siger Rikke Schubart, der er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i gyser og action-film, at den enkle forklaringen på den øgede TV-vold er, at den giver flere seere.

»Hvis seerne slukkede, når der kom vold på skærmen, ville TV-producerne også skære ned på volden,« siger Rikke Schubart.

I et større perspektiv mener hun, at der siden den 11. september 2001 er sket et skred i TV-seernes accept af vold i både TV-Nyheder, dokumentarfilm og TV-fiktion. Det hænger sammen med, at virkelighedens vold er blevet mere »flydende« end før angrebet på New York, siger hun.

»Der er en følelse af, at bomberne kan ramme os alle, i London såvel som København, samtidig med at flere accepterer brugen af vold til at bekæmpe vold, som vi ser det i Irak og Afghanistan. Som jeg ser det, begynder accepten af mere vold på TV-skærmen med en større grad accept af vold i virkeligheden,« siger Rikke Schubart.

Ud fra personlige iagttagelser mener hun at kunne spore en tilsvarende voldelig udvikling i dansk TV, særligt i TV-nyhederne, men hun pointerer samtidig, at nutidens meget medievante børn og unge ikke nødvendigvis tager skade af at se voldelige filmscener.