Amerikansk orkester skal til Nordkorea

New York Philharmonic Orchestra er inviteret på charmeoffensiv til Pyongyang – som det første amerikanske orkester nogensinde. Der spekuleres meget over hvorfor.

Det store New York Philharmonic Orchestra under stjerne- dirigenten Lorin Maazel skal give en historisk koncert i Pyongyang til februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

Som regel er Nordkorea lukket land. Der slipper hverken noget ind eller noget ud gennem grænserne – højst rygter om fejlslagen rishøst, følgerne af betonkommunismen og Kim Jong-Ils ledelsesstil.

Men nu har myndighederne overrasket alt og alle: New York Philharmonic Orchestra med stjernedirigenten Lorin Maazel skal pludselig til Pyongyang og spille klassisk. Det har intet amerikansk orkester gjort før.

New York Philharmonic er et af verdens bedste. Det har turneret gennem hele 77 år og givet koncerter over hele verden – således i Sydkorea så sent som sidste vinter. Men et arrangement hos de nordlige naboer er det altså først blevet til nu.

Selve invitationen kom allerede i august måned. »Vi sætter pris på alle henvendelser af den art«, sagde en meget diplomatisk kommunikationschef dengang. Men der ville ikke blive nogen rejse uden en accept fra den amerikanske regering, understregede han – ellers kunne det jo opfattes som et brud på regeringens årelange embargo. Dét forbehold ryddede de amerikanske myndigheder dog hurtigt af vejen. »Vi lader det være helt og holdent op til orkestret selv«, hed det i en udtalelse.

For få dage siden fik Pyongyang så det endelige ja: New York Philharmonic vil forlænge sin kommende turné i det østlige Asien med en koncert i East Pyongyang Grand Theatre 26. februar. Og åbenbart går trangen til forsoning også den anden vej. Når de hundrede musikere dagen efter fortsætter til Seoul i Sydkorea, vil det sydkoreanske tv-selskab MBC betale for charterflyet både frem og tilbage.

Der gisnes meget om baggrunden for nordkoreanernes bløden op. En af forklaringerne skal muligvis findes i den nylige krise mellem styret i Pyongyang og det internationale musikliv:

Angiveligt fik japaneren Seiji Ozawa i foråret tilbudt jobbet som chefdirigent for Nordkoreas nationale symfoniorkester. Men det sagde den amerikansk uddannede musiker nej tak til. Faktisk havde han aldrig hørt om tilbuddet – vistnok til nordkoreanernes store forbløffelse. Rygter ville nemlig vide, at styret i Pyongyang jævnligt kidnapper især japanske kunstnere og intellektuelle og holder dem som en slags slaver. Og dét ville berømtheden ikke risikere.

På programmet for den historiske koncert står i øvrigt to værker med ironiske signaler: Dvoráks populære symfoni nummer ni med tilnavnet »Fra den nye verden« og Gershwins swingende »En amerikaner i Paris«.