Amerikansk musikhæder til dansk komponist

Foto: Lars Skaaning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans Abrahamsen er udvalgt som modtager af den prestigefulde Grawemeyer Award for året 2016. Den danske komponist får prisen for »let me tell you«, der er et halv time langt værk for sopran og orkester – og i øvrigt hans første værk for menneskestemme i større omfang.

Stykket bygger på en libretto af musikkritikeren Paul Griffiths og fortæller en ung piges historie ved hjælp af Ofelias ord fra Shakespeares »Hamlet«. Musikken blev bestilt af Berlinerfilharmonikerne og fik verdenspremiere i 2013 med dirigenten Andris Nelsons og sopranen Barbara Hannigan som solist.

Hans Abrahamsen har høstet flere priser i karrieren og fik tidligere i år Royal Philharmonic Society Music Award. Han er 62 år og rundet af avantgarden omkring komponister som danske Per Nørgård og ungarske György Ligeti – men har i høj grad gjort sig kendt med relativt enkle fremgangsmåder og stemninger til den melankolske side. Nogle af hans senere hovedværker har været »Märchenbilder« for kammerorkester fra 1984, cellokoncerten »Lied in Fall« fra 1987, klaverkoncerten fra år 2000 og kammerværket »Schnee« fra 2006.

Grawemeyer Award er generelt forbeholdt de største navne inden for nyere partiturmusik og er senest gået til tyskeren Wolfgang Rihm, serberen Đuro Živković og hollænderen Michel van der Aa. Den uddeles af University of Louisville i Kentucky og er på 100.000 dollar eller omkring 700.000 kroner.