Amerikansk kultbørnebog udkommer på dansk

Børnebogen ’Go the fuck to sleep’ strøg ind som nummer et på Amazon.coms bestsellerliste, før den udkom. Nu er kultfænomenet oversat til dansk.

Det danske cover på bogen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Desperate forældre, som kæmper i timevis for at få deres børn til at falde i søvn, kan få lidt afløb i form af den højst politiske ukorrekte børnebog ’Go the fuck to sleep’. Bogen er netop udkommet på dansk, hvor den har fået titlen ”Sov nu, for satan’.

Bogen er skrevet af amerikanske Adam Mansbach og blev et kultfænomen, endnu før den udkom i USA.

I frustration over at bruge op til to timer på at få sin to-årige datter til at sove skrev Adam Mansbach for sjov i en statusopdatering på facebook, at hans venner skulle holde øje med hans kommende børnebog ’Go the ----- to sleep’. Adskillige opfordrede ham til at realisere projektet, og det viste sig at være en rigtig god ide.

Før den egentlige udgivelse cirkulerede bogen i piratudgave på nettet, hvilket fik tusindvis af forældre til at forhåndsbestille bogen, som blev nummer et på Amazon.coms bestsellerliste, før den endnu var udkommet. Bogen, som er en parodi på klassiske godnatrim, er i dag solgt i hundredtusindvis af eksemplarer.

»Et virtuost mesterværk«

I den danske udgave, som er oversat af rapperen Per Vers, lyder det blandt andet:

Tigeren hviler i den summende jungle

jager i drømme et kid

fuck din bamse, du får ikke en skid

nu er det kraftedeme sovetid

- Den er i al sin simpelhed et virtuost mesterværk. Så enkel at det næsten svider. Den største udfordring med at oversætte den, var, at dansk let kommer til kort over for det mere ordrige engelsk, når man skal rime. Så mange variationer af ’sov’ findes der alligevel ikke, siger Per Vers.

Bogen er blevet kaldt alt for genial til psykotisk og har medført mange reaktioner. MensHealth.com har blandt andet offentliggjort digtet ‘Get the f**k out of my room’, som er et modsvar fra et barns perspektiv.

'Go the  fuck to sleep' er indspillet som lydbog af skuespilleren Samuel L. Jackson.