Amerikansk film om dansk modstandskvinde på vej

Martins Scorseses danske producer, Niels Juul, vil lave film i Danmark, og har købt rettighederne til at fortælle om en af modstandskampens heltinder.

Ellen Nielsen, fotograferet efter hendes arrestation i 1944. Nu vil filmproduceren Niels Juul lave film om hendes liv.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske forretningsmand og filmproducer Niels Juul, der blandt andet har stået bag Martin Scorseses seneste storfilm »Silence«, har vendt kikkerten mod Danmark, hvor han vil optage en film om en af modstandskampens mere ukendte skæbner – med amerikanske skuespillere.

Niels Juul blev første gang bekendt med historien om Dragørs modstandsheltinde Ellen Nielsen, da han fik fortalt om hende af sin egen mor. Det førte ham i kontakt med Cherine Munkholt, der som medarbejder ved Dragør Lokalarkiv havde skrevet om Ellen Nielsen, der reddede flere end hundrede jøder over Øresund under den tyske besættelse.

Niels Juul, executive producer på Martin Scorseses film Silence, om at samarbejde med en af verdens største filminstruktører og om pengene bag filmene. Fold sammen
Læs mere

»Ud over at det er en elementært spændende skæbnehistorie, ser jeg en mulighed for at gøre filmen om Ellen Nielsen til en hyldest til enlige mødre,« siger Niels Juul (billedet herover) til Berlingske.

Ellen Nielsen var over 50 år, da hun i april 1941 mistede sin mand og skulle forsørge seks børn som fiskerkone ved boderne på Gl. Strand. En dag i efteråret 1943 bad to unge jødiske brødre hende om hjælp til at flygte til Sverige. Hun tilbød at skjule dem i sit hjem i Dragør, alt imens hun takket være sine gode kontakter til fiskerne fik arrangeret deres flugt til Sverige.

Senere begyndte hun at arbejde sammen med modstandsgruppen Holger Danske om at skaffe forfulgte over Øresund, et risikofyldt samarbejde, der endte, da Ellen Nielsen blev stukket til besættelsesmagten.

Efter forhøret blev Ellen Nielsen transporteret til konzentrationslejren Ravensbrück, hvor hun ifølge vidneberetninger et par gange var blot en hårsbredde fra at blive henrettet. Trods sygdom og sult fortsatte Ellen Nielsen med at beskytte børn og svage i lejrens helvede, fortæller Niels Juul, der har flere intentioner med at få fortalt netop Ellens historie.

»Vi kan godt bruge flere historier om kvindelige helte, ligesom vi har savnet historier om selvopofrelse og medmenneskelighed,« siger Niels Juul.

Cherine Munkholt, der har behandlet Ellen Nielsens skæbne i historiske artikler, beskriver modstandskvinden som en sej, praktisk og snarrådig person.

»Da hun skulle aflevere sit overtøj i tilintetgørelseslejren Jugendlager Uckermark, valgte hun hurtigt at rive mellemforet ud og gemme det i sine bukser,« fortæller Cherine Munkholt, der mener, at Ellen Nielsen handlede ud fra en jordnær betragtning om, at de flygtende jøder var mennesker som hende selv.

«Vi har savnet historier om selvopofrelse og medmenneskelighed,« siger filmproducer Niels Juul. Foto: Søren Bidstrup. Ovenfor: Ellen Nielsen ved sin internering i Frøslevlejren. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere

Ellen Nielsen (billedet) overlevede koncentrationslejren, og fik ansættelse som rengøringskone på ASA film, hvor direktøren selv havde været aktiv i modstandsarbejdet og kendte hendes meriter. Hun døde i 1967, 79 år gammel.

Niels Juul blev kendt i filmbranchen, da han for ni år siden blev hyret til at redde det berømte italienske filmselskab Cecchi Gori fra fallit. Under redningsarbejdet begyndte Niels Juul at lægge grunden til sine egne filmprojekter, heriblandt at få virkeliggjort Martin Scorseses film »Silence«, samt en film om Italiens legendariske racerbildesigner Enzo Ferrari.

»Jeg har længe haft en drøm om at lave film i mit hjemland, og man kan med rette spørge, hvorfor jeg så vælger at lave en amerikansk. Men det skyldes, at Ellen er en så universel historie, at den fortjener at komme så bredt ud som muligt,« siger Niels Juul, der vil have amerikanske stjerner i hovedrollerne, men danskere i de tekniske roller og i birollerne.

Hvad skal filmen hedde?

»Den skal selvfølgelig hedde »Ellen«,« siger Niels Juul, der nu vil finde samarbejdspartnere i det danske filmbranche for at få realiseret sin film.