Amerikansk band har fået fjernet Trump-video: Vil ikke kædes sammen med hans politik

USAs præsident har fået fjernet en video fra Twitter. Hvorfor? Præsidentens kampagnestab har uden tilladelse brugt en sang af et amerikansk band. Og bandet vil på ingen måde associeres med præsidenten og hans politiske linje.

USAs præsident, Donald Trump, har retweetet en kampagnevideo med musik af bandet Linkin Park. Videoen er nu blevet fjernet fra Twitter, efter at Linkin Park har klaget over, at Donald Trump og hans kampagnestab ikke har fået tilladelse til at anvende sangen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Ritzau Scanpix

Så skete det igen. Endnu et amerikansk band – denne gang Linkin Park – har bedt USAs præsident, Donald Trump, holde nallerne væk, efter at præsidentens kampagnestab har anvendt en af bandets sange til at promovere præsidenten og hans politiske budskab.

Det er Linkin Parks »In the end« fra 2002, som er blevet brugt i en kampagnevideo for Donald Trump, skriver en række amerikanske medier. Ud over sangen indeholder videoen billeder af præsidenten og lydklip fra hans indsættelsestale i 2017. Ophavsretten er dog bandets, og Linkin Park har på ingen måde givet tilladelse til at blive benyttet i forbindelse med Donald Trump-markedsføring.

Nu er videoen og også Trumps tweet fjernet fra Twitter som følge af bruddet på ophavsretten. Den sociale medieplatform har af flere omgange deaktiveret eller kommenteret tweets delt af præsidenten.

»Støtter ikke Trump«

Videoen blev i første omgang delt af Dan Scavino, stabschef for kommunikationsafdelingen i Det Hvide Hus, og blev derefter retweetet af den amerikanske præsident.

Da videoen havnede på præsidentens Twitter-profil, reagerede Linkin Park prompte med et undvigende tweet og ved at tage kontakt til Twitter.

Det var den henvendelse, der resulterede i, at videoen ikke længere er tilgængelig på Twitter.

»Linkin Park støttede ikke og støtter ikke Trump og gav heller ikke tilladelse til, at hans organisation kan bruge noget af vores musik,« skrev bandet i den forbindelse.

Det er langtfra første gang, at Donald Trump er blevet irettesat af amerikanske musikere. Neil Young, der i øvrigt støttede demokraten Bernie Sanders, var en af de første musikere til at bede Donald Trump om at lade være med at spille hans musik. Det var dengang Neil Young-sangen »Rockin' in the Free World,« der blev brugt.

Neil Youngs kamp mod Donald Trumps brug af hans musik begyndte allerede i 2015.

Og siden er listen kun blevet længere.

»Linkin Park støttede ikke og støtter ikke Donald Trump og gav heller ikke tilladelse til, at hans organisation kan bruge noget af vores musik,« har Linkin Park skrevet på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valerie Macon/Ritzau Scanpix.

Adele, R.E.M., Rihanna, Pharrell Williams, Earth, Wind & Fire og Queen har alle distanceret sig fra Donald Trumps brug af deres sange – sidstnævnt bad Donald Trump om at holde inde med at benytte sejrssangen »We are the champions«.

Elton John har generelt frabedt sig, at hans sange bliver anvendt i politiske kampagner i USA. Det skete med ordene: »Jeg er britisk«.

Trussel om søgsmål

Senest har rockbandet The Rolling Stones truet med at sagsøge Donald Trump, efter at præsidenten flere gange har afspillet bandets sange ved vælgermøder. Dette blev præsidenten ved med, selv om The Rolling Stones fra 2016 og frem adskillige gange har bedt præsidenten stoppe med at trykke »play« ud for en Rolling Stones-sang.

»Det kan være sidste gang, at Trump anvender sange af Jagger/Richards under sin valgkamp. Hvis Donald Trump fortsætter med dette, vil han blive sagsøgt,« lød det fra gruppen i en pressemeddelelse.

Forsangeren for Linkin Park, Chester Bennington, der døde i 2017, var en udtalt kritiker af Donald Trump.

Et halvt år før sin død skrev Bennington på Twitter, at »Trump er en større trussel mod USA end terrorisme«.