Amager Strandpark for begyndere

I begyndelsen var Østamager en øde sump, der med jævne mellemrum blev oversvømmet. Så fyldte man området op med formuldet dagrenovation, sand og andet fyld, så militæret i 1780 kunne anlægge Krudttårnsvej, der senere blev til Amager Strandvej.

Foto: Michael Bothager. Beach Volley på Amager Strandpark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da behovet fra storbyens befolkning for et udflugtssted tæt på byen voksede i 1920erne og 30erne, blev kysten mellem Øresundsvej og Kastrup Fort anlagt som sandstrand.

I 1949 blev Femøren og Tiøren lavet til parker, og den sidste del af kysten mellem Italiensvej og Øresundsvej kom til.

I 1980erne udfærdigede Københavns Kommune de første skitser til en ny strandpark. 28 foreninger i området slog sig samtidig sammen for at få deres idéer og behov tilgodeset.

»Rivieraudvalget« opstod. Først efter en bitter strid mellem Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) og Tårnbys borgmester Henrik Zimino (S) om metroens forløb og deling af strandstrækningen, kunne Københavns Kommune, Københavns Amt og Frederiksberg Kommune blive enige om financieringen.

Kronprinsparret klippede den røde snor og indviede byens nye rekreative oase i august 2005. I dag besøger cirka 70.000 mennesker stranden og dens aktiviteter på en god sommerdag.

Det hele foregår på 1 millioner kubikmeter sand, der er pumpet ind fra søsiden. De store sten ved Nordmolen, Pynten og Anløbshavnen er fra et stenbrud i Sverige. Den aflange ø er to kilometer lang, og lagunen er 400 meter på det bredeste sted.

Projektet er skabt af Arkitekterne Hasløv & Kjærsgaard og entreprenørfirmaet Hoffmann/Boskalis JV og har kostet 200 millioner kroner i 2000-priser.

Læs mere på www.amager-strand.dk

Pdf: Få et overblik over Amager Strandpark

Sagt om Københavns nye »riviera«:

BT, juli 1998. Læserbrev: »Københavns eneste strand , Amager Strand trænger til forbedringer, men sagen bliver syltet af politikerne. Politikerne er uduelige, og de ønsker kun at ødelægge hver eneste kvadratmeter af Danmark, København og Amager«.

Politiken, oktober 2001:
»Pigerne bliver lige så bare, sandet lige så hvidt og stranden lige så tæt på byen som i Rio, når København nu efter over tyve års ventetid får sit Cocacabana - på Amager«.

Jyllands-Posten, april 2001
Finn Rudaizky tidligere medlem af Københavns borgerrepræsentation:
»Efter min mening, er det ganske urimeligt, at borgerne på Amager igen skal behandles som en slags 2. klasses københavnere. Og vi kan måske også risikere at få en stærk forøget gennemkørselstrafik tæt på den forhåbentlig kommende Amager Strandpark.«

Debatindlæg i Ekstra Bladet 2006:
»Den er også gal med den nye Amager Strandpark og kystområderne i det hele taget. Det eneste, man har fået, er en bunke sand til 200 mio.«