Alle skal nu kunne se, hvor meget studieværterne tjener

Den britiske regering tvinger BBC til at offentliggøre alle årslønninger over 150.000 pund. Især studieværter vil få afsløret, hvor mange penge de tjener.

Chris Evans, der menes at have fået både en million pund i årsløn for »Top Gear« og 600.000 pund for sin radiovært-tjans, mener selv, at studieværterne er overbetalte: »Det er jo ikke raketvidenskab.« Foto: Stefan Wermuth/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er penge i et ansigt, der kan få TV-seerne til at blive hængende ved et program. Det er der ikke noget nyt i, men nyt er det til gengæld, at seerne skal have indblik i, hvor mange penge de kendte ansigter får for deres indsats.

Det får de britiske TV-seere, efter at den konservative regering torsdag meldte ud, at BBC fra næste års regnskab skal sætte navn på alle ansatte, der får over 150.000 pund i løn – efter pundets nedtur svarer det til godt 1,3 millioner kroner. I forvejen offentliggør BBC chefernes lønninger, men nu skal det altså også gælde studieværterne.

Minimumsgrænsen er også en stramning, efter at David Cameron i sin tid som premierminister meldte ud, at alle lønninger over 450.000 pund skulle være offentlige. Når Theresa May nu sætter grænsen til 150.000 pund mener flere britiske medier, at det hænger sammen med premierministerens egen løn, som er på 149.440 pund. At det kun er rimeligt, hvis en løn, der er højere end Storbritanniens højeste politiske embede, er kendt i offentligheden.

Der er angiveligt 109 studieværter på BBC, der tjener mere end premiereministeren, mens der skulle være syv, der tjener over de 450.000 pund. Fodboldkommentatoren Gary Lineker menes at toppe listen over de bedst betalte TV-millionærer hos BBC. I år efterfulgt af Chris Evans der netop er stoppet som ny hovedvært for motorprogrammet »Top Gear«, hvis seertal er styrtdykket, efter at Evans tog over efter den flabede, men populære Jeremy Clarkson.

»Vi har et job, som folk ville slå ihjel for«

Ikke desto mindre menes Chris Evans at have fået en million pund i årsløn for indsatsen – samtidig med at han har hævet 600.000 pund for sit andet job som radiovært for BBCs Radio 2. Også radioværter er nemlig i særdeles høj kurs i Storbritannien.

Evans mener da også selv, at han og kollegerne får for meget i løn.

»De fleste af os arbejder alligevel kun deltid, så man kan roligt betale os mindre. Det ville jeg da gøre. Det er jo ikke ligefrem raketvidenskab,« konkluderede radio- og TV-værten fornylig over for MailOnline og føjede yderligere uretfærdigheden til: »Vi har job, som folk ville slå ihjel for og gør ting, som andre mennesker ville betale for at gøre, hvis de bare havde råd til det.«

BBC har selv kæmpet imod at fremlægge studieværternes løn. Herfra frygter man, at det bliver sværere at holde fast i de største navne. I forvejen ligger man lavere lønmæssigt end de private stationer, lyder det.

»Vi er skuffede over beslutningen om af offentliggøre studieværternes lønninger og mener ikke, det er i licensbetalernes interesse,« sagde bestyrelsesformand Rona Fairhead ifølge Daily Telegraph. BBCs programdirektør, Charlotte Moore er af Radio Times citeret for, at »resultatet bliver let, at talentlønningerne også går op, for når alle ved, hvad alle får i løn, er reaktionen: »Det vil jeg også have«.

Offentligheden kan undgås ved, at programmerne laves af private produktionsselskaber. Men så har BBC ikke længere snor i dem og risikerer også her at ryge ud på sidelinjen.

Det skete i sidste uge med en af stationens største seersucceser, »The Great British Bake Off« – forlægget for »Den store bagedyst« og et programformat, som BBC selv har udviklet sammen med selskabet »Love Productions«.

Men da Channel 4 bød 25 millioner pund – ti millioner mere end BBC – faldt kagen sammen for BBC. De meget populære dommere, Paul Hollywood og Mary Berry, forhandler nu om at skifte med over til Channel 4. Men deres nye løn forbliver hemmelig.