Alle konspirationers moder fylder rundt. Eller gør den?

Et havari i New Mexico blev begyndelsen til talløse alienfilm og regnes gerne for verdens første konspirationsteori. Men det handlede om en simpel vejrballon. Bare rolig.

Arkiv: UFOer var et hot emne, dengang i 1947, da William Brazel fandt nogle mystiske vrageffekter lidt nord for Roswell i New Mexico. Men hvad var det, der var røget ned? Der var noget lorent ved det. Fold sammen
Læs mere

Tid: 14. juni 1947. Sted: Lidt nord for Roswell, New Mexico.

William Brazel er på vej til arbejde og ser affald spredt ud over et stort område.

Bunkerne af papir, metalfolie og lange strimler af gummi ligner rester af et havareret fly. Han vender tilbage 4. juli med hele sin familie og får muligvis samlet nogle af stumperne sammen.

Og han tænker ikke mere over den sag. Ikke før han hører rygter den næste dag: Nogle har set en vaskeægte UFO styrte ned i den fjerne ørken!

UFOer kaldes »flyvende tallerkner« på den tid og har været et hot emne over hele landet - muligvis fordi man samtidig er lidt bange for kommunister og deres forventelige invasion.

Han går op til byens politichef 7. juli og får ad den vej kontakt til luftbasen Roswell Army Air Fields ledelse. En delegation fra basen kører ud til Brazels ranch, samler hans mærkelige affald sammen og kigger efter flere effekter resten af aftenen.

Forsvaret i panik

Det amerikanske forsvar er for længst gået i panik. Basens ledelse kender udmærket den virkelige baggrund for affaldet: Man har haft en ballon oppe til brug for opsyn med de kontroversielle afprøvninger af atomvåben. Man har bare ikke sagt hele sandheden til de lokale og vil for enhver pris undgå enhver omtale af forsøgene.

Så man beder en forbindelsesofficer ved navn Walter Haut klare ærterne. Officeren klarer dem bare ikke for godt og bliver inden længe et stort navn inden for konspirationsteorier. For han skal lyve om det hele og kalde det havarerede fartøj for en ganske almindelig vejrballon, men bruger ordene »flyvende tallerken« i stedet for.

Historien går så i stå igen. Altså lige indtil en gruppe UFO-fanatikere tager den op sidst i 1970erne. De interviewer flere hundrede mennesker på egnen omkring Roswell og sætter gang i en lavine af rygter.

Folk har set UFOer, truffet indtil flere rumvæsner og endda fotograferet en afdød alien under obduktion på basen.

Rygterne ryger direkte til Hollywood og kaster klassikere som Steven Spielbergs dejlige »Nærkontakt af tredje grad« og hele serien om »X-Files« af sig.

Og historierne er fortsat frem til i dag. Godt hjulpet af både William Brazels familie og Walter Hauts mentale tilstand: Den nu afdøde officer lader sig interviewe i år 2000 og underskriver to år senere en erklæring på tro og love om hele affæren.

Fartøjet var hverken en vejrballon eller en kontrolballon, skriver han. Det var en regulær UFO. Det var omkring fem meter langt og ægformet. Og man havde set adskillige små væsner med store hoveder ligge rundt om det - altså tilskadekomne væsner fra det ydre rum.

Du er sikkert fornuftig og tror ikke på den slags længere.

Du skal faktisk helst glemme det, du lige har læst.

Du har allerede glemt det.

Tre. To. En.