Alle elsker Danica Curcic

Anmelderne falder i svime over den 29-årige skuespiller Danica Curcic, som lørdag vandt sin første Bodil for bedste kvindelige hovedrolle i Bille Augusts »Stille hjerte«. 2014 har været Danica Curcics år, siger teaterredaktør Jakob Steen Olsen.

Bedste kvindelige hovedrolle: Danica Curcic i »Stille hjerte«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har man svært ved at udtale navnet, er det måske på tide at lære det, for den talentfulde skuespiller Danica Curcic [Danika Churchich] har indtaget den danske film- og teaterscene, og hun ser ud til at blive. Lørdag vandt den 29-årige dansk-serber en Bodil for årets kvindelige hovedrolle som lillesøster Sanne i Bille Augusts »Stille Hjerte«.

»Tak til min film-mor og min film-søster. I har fortjent den lige så meget. I wanna be like you one day,« sagde Danica Curcic, ifølge Berlingske, da hun modtog prisen.

Dagen derpå kan den unge kvinde ikke begribe, at hun nu har Danmarks ældste filmpris stående på hylden ved siden af sin Shooting Star Award, som hun modtog ved Filmfestivalen i Berlin sidste år.

»Det er helt absurd, og jeg fatter slet ikke, at jeg har vundet prisen. Det hele var meget surrealistisk i går, så det er først nu, jeg helt fatter, hvad der skete. Jeg ser det som et kæmpe skulderklap og kæmpe anerkendelse. Jeg er meget glad og skal stadig nive mig lidt i armen, for det var virkelig vildt. Jeg havde slet ikke forventet det, selvom jeg var nomineret i to kategorier,« siger en meget glad Danica Curcic.

Den unge skuespiller var som den eneste nomineret til to Bodil-priser, den anden for rollen som Kimmie i filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman »Fasandræberne«. Og det er ikke det eneste man har set til hende.

Danica Curcic har nemlig været svær at overse i 2014, hvor hun medvirkede i hele fire film: Hella Joofs »Malta - All Inclusive«, filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman »Fasandræberne«, Christian E. Christiansens »Lev stærkt« og sidst men ikke mindst Bille Augusts »Stille Hjerte«.

Den dansk-serbiske skuespiller agter at fortsætte med at have flere bolde i luften på en gang, og drømmer samtidig om en fremtid som skuespiller i udlandet.

»Lige nu lever jeg virkelig drømmen, fordi jeg er god til at bevare fokus og være nærværende i det, jeg er i gang med. Jeg håber at fortsætte med at vælge projekter med hjertet og blive ved med at få så vilde udfordringer. Jeg vil også gerne på et tidpunkt komme til udlandet og dermed åbne op for landets grænser. Altså ikke for enhver pris, men det kunne være enormt interessant at prøve sig selv af på andre sprog,« siger hun.

Men succesen kommer ikke af sig selv, forklarer den talentfulde skuespiller, der beskriver sig selv som meget »disciplineret og forberedt«.

»Det er en blanding af meget, meget hårdt arbejde og selvfølgelig, at der er en masse mennesker, som har set mit talent og troet på mig – alt fra castere til instruktører. Jeg er så heldig at have mennesker omkring mig, som kan se mine evner, for det er med til at give et drive i et ellers så skrøbeligt fag, hvor man har sine tvivl og personlige kampe,« forklarer Danica Curcic, der dog er meget taknemmelig for sit arbejde:

»Jeg elsker, at man kan få lov til at dykke ned i så mange forskellige menneskeskæbner og spille så forskellige roller, som jeg har fået lov til. Det er også med til at vise flere sider af mig selv, og det er jeg rigtig taknemmelig for.«

På nuværende tidspunkt er Danica Curcic aktuel i den italienske monologsucces »Lort«, hvor hun alene optræder nøgen på scenen. Derudover arbejder hun på at lære norsk, fordi hun skal medvirke i en norsk tv-serie, oplyser hun.

Man skal vænne sig til at se mere til hende, for Danica Curcic har, hvad der skal til for at være en god skuespiller, forklarer Jakob Steen Olsen, teaterredaktør hos Berlingske.

»Både på teateret og i film er hun slået igennem som tidens hotte navn hos et udtalt publikum. Det er der ikke så meget mærkeligt i, fordi hun er en blændende dygtig skuespiller, som til trods for hendes unge alder besidder et enormt potentiale. Det er sjældent, at der kommer et så indlysende talent ud fra en af teaterskolerne – det sker måske en gang hvert tiende år, at der kommer et talent, der er så teknisk dygtig og psykisk parat til at gå på scenen eller stille sig foran et kamera,« siger han.

Kulturredaktøren lovpriser hendes »frygtløshed« og »mod«, hvilket får hende til at skinne igennem hos et større publikum, forklarer han.

Jakob Steen Olsen er overbevist om, at Danica Curcic vil nå langt i sin skuespiller-karriere.

»Hvis hun får de muligheder, som hun skal have og får lov til at udvikle sig, kommer hun til at blive et af de store navne i Dannmark. Der er ingen tvivl om, at hun kan få en plads på den fornemme række af skuespillere, der findes. Det er bare dejligt at se, at hun allerede nu får så mange muligheder for at udvikle sig og vise, hvad hun kan,« forklarer han.