Alix vender tilbage

Til tegneserieelskere er der masser af mandelgavemuligheder fra forlag som Arboris, Carlsen Comics og Egmont.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de bedste tegneserienyheder i år må være den, at der ganske enkelt er begyndt at udkomme flere nye tegneserier på dansk. Målt på antallet af udgivelser må forlaget Arboris, der er hjemmehørende i Holland, være landets pt. største, og selvom en del af titlerne er nogle lidt anonyme eller spekulative fantasy-udgivelser, er der også mange perler, såsom de fremragende science fiction-serier »Konvojen« og »Metabaronernes kaste«.

Noget der virkelig glæder en gammel fan er Arboris' beslutning om at udgive albumserien »Alix«. Den 57 år gamle serie handler om den gyldenblonde galliske dreng, Alix, som i modsætning til de gale gallere i »Asterix«, har taget den romerske civilisation til sig.

Serien er en velkommen afstikker fra de fleste af tidens hæsblæsende manga-inspirerede tegneserier. Tempoet er adstadigt, og de lange redegørende talebobler gør det vitterligt til en tegneserie, man læser. Men »Alix« er en fin serie for den tålmodige og historisk interesserede. Som noget ret usædvanligt for en serie, er personerne ikke altid entydigt gode eller onde - med undtagelse af den demokratisk sindede Alix, der kæmper en utrættelig kamp mod grusomme slavepiskere og landsknægte. Menneskelige svagheder som forfængelighed, magtsyge og fejhed farver det store, episke persongalleri og gør »Alix« til en aktuel og vedkommende serie. Arboris udgiver både nye eventyr i serien som »Kejseren af Kina« og udvalgte album, der tidligere har været trykt på dansk.

Carlsen Comics har også øget deres albumfrekvens. Det betyder blandt andet, at forlaget har et nyt album ude i den klassiske rumserie »Linda og Valentin«. Denne glimrende syntese mellem 1960ernes »kloge« samfundskritiske science fiction og rumoperaer som Star Wars går veloplagt ind i en ny eventyrcyklus med fællestitlen »Ved randen af det store intet«. Titelpersonerne leder stadig efter hjembyen Galaxity, der er forsvundet i rumtiden, og undervejs møder parret de sædvanlige firefingrede rumvæsener, der meget ofte minder påfaldende om typer fra Jordens nutid.

Der er også nye album fra Carlsen Comics i den poetiske indianerserie »Buddy Longway«, den mere hårdtslående og spændende serie om den Conan-agtige vandrende kriger »Thorgal«, og i den amerikanske politiske satireserie »Doonesbury«. Det nye album i sidstnævnte handler selvsagt om Irakkrigen, og det synes som om forfatteren G. B. Trudeau har sat lidt af sit ellers sikre greb om punchlinen over styr i forbitrelse over sit lands engagement i Mellemøsten.

Forleden var der DVD-premiere på den franske tegnefilmsudgave af den legendariske eventyrserie Corto Maltese, der i sin tid repræsenterede en både grafisk og fortællemæssigt enorm udvikling af tegneseriemediet. Tegnefilmen følger ganske nøje albummet »Corto Maltese i Sibirien« og får godt fat i den rolige, men skæbnesvangre atmosfære i serien om den stoiske og intellektuelle sømand. Noget andet er filmens brug af farver, der stikker voldsomt ud fra forlæggets fornemme brug af sorte og hvide flader. Tegneseriebutikken Faraos Cigarer står bag en nyoversat genudgivelse i luksusformat af den oprindelige historie, som naturligvis hører hjemme i enhver seriøs seriesamling. Forfattere og tegnerspirer kan her se, hvordan man stykker en ægte klassiker sammen.