Aldrende playboy

Skuespilleren Warren Beatty har været Oscarnomineret ikke færre end 14 gange.

Warren Beatty er gift med Annette Bening. De ses her sammen til galla, hvor Beatty bliver hyldet for en livslang indsats i filmindustrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med sit arbejde foran og bag kameraet har han mangen en gang tryllebundet verden med sit talent, hvilket hans i alt 14 Oscarnomineringer vidner om. Den amerikanske skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og producer Henry Warren Beatty runder i dag 75 år.

Som søn af en dramalærer og bror til skuespillerinden Shirley Maclaine lå det i kortene, at Warren Beatty skulle være skuespiller. Han fik sin første større filmrolle i 1961 med Feber i blodet, men på trods af hans gode præstation mente mange kritikere, at Warren Beatty blot var et kønt ansigt uden egentligt talent. Denne tro skulle han dog gøre til skamme, ikke mindst da han i 1967 blev nomineret til en Oscar for rollen som forbryderlegenden Clyde Barrow i genreklassikeren Bonnie and Clyde.

Op gennem 1970erne gav han os en lang række fremragende film som Shampoo og Himlen må vente, og i 1982 modtog han en Oscar for bedste instruktør med mesterværket Reds en biografisk film om den amerikanske kommunist John Reed, selvsagt med Warren Beatty i hovedrollen.

Herefter forsvandt Warren Beatty fra skærmen, og da han endelig vendte tilbage i 1987, blev det med gigantfiaskoen Ishtar. Tre år efter kom han dog igen i den storsælgende Dick Tracy, og i 1992 blev han endnu en gang nomineret til en Oscar for rollen som gangsteren Bugsy Siegel i den biografiske Bugsy. Endnu en Oscarnominering fulgte, da han i 1998 skrev komedien Bulworth.

Uden for skærmen er Warren Beatty kendt som en damernes ven i Hollywood, men siden 1992 har han været gift med skuespillerinden Annette Benning, og sammen har parret fire børn.

Gennem årene har han også været involveret i forskellige demokratiske politikeres kampagner, heriblandt Robert F. Kennedys kampagne for at blive Demokraternes præsidentkandidat i 1968, og i 2000 var han sågar ved at lægge billet ind som Demokraternes præsidentkandidat.B