»Alderdommen er en stor befrielse og et lille helvede«

Det tog Henning Jensen flere årtier at blive den skuespiller, han er i dag. Sådan er det med alder: »Den gør dig bedre, men udstiller også dine svagheder«. Lørdag er Henning Jensen aktuel i »Med sne« – en forestilling om en af de værste sygdomme.

»Ambitionspisken, som du slår dig selv med, bliver blødere med alderen,« mener kongelig skuespiller Henning Jensen. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Henning Jensen har aldrig vidst, hvad der slog hans mor ihjel. De sidste fem år af livet, sad hun ret op og ned i sin stol, som om hun sov med åbne øjne. Lægerne kom med en pacemaker, derudover stod faderen for den daglige pleje.

»Det er først nu, at jeg forstår, at hun var dybt, dybt dement,« siger Henning Jensen om moderen, der døde i 1992. Dengang var der ikke samme forståelse for demens, som der er i dag, og diagnosen blev aldrig stillet.

Derfor ser Henning Jensen først sammenhængen nu, hvor han arbejder på »Med Sne«. En forestilling, der bygger på instruktør Thomas Bendixens oplevelser med en far, der langsomt trækker sig ind i sig selv, ramt af alzheimers. Under forberedelsen til stykket besøgte Henning Jensen den ældre Bendixen. Også han sad stille i sin stol.

»Jeg kunne mærke, at han tog høfligt imod os, som han jo vidste, at man skulle, men jeg kunne også se i hans øjne, at han ikke anede, hvem vi var. At han måske ikke engang genkendte sin søn.«

Oplevelsen gjorde et dybt indtryk på den kongelige skuespiller: »Forleden sagde jeg, at jeg hellere ville dø af en kortvarig kræftsygdom end at sygne hen på den måde. Hjernen er jo alfa og omega i opretholdelsen af et genkendeligt liv.«

Vi besøger Henning Jensen i hans garderobe i Skuespilhuset. Det er aften, prøverne er slut, og udenfor vinduet driver det aftensorte vand forbi i Københavns inderhavn. Henning Jensen har lagt replikkerne fra sig. Selv efter en lang karriere med dystre roller kalder han den nuværende udfordring for »noget af det mest forfærdelige, jeg har arbejdet med«.

Selv om han egentlig ikke har problemer med hukommelsen, har arbejdet fået Henning Jensen til at tage en demenstest – blot for at vide sig sikker.

»At skildre en mand, der langsomt forsvinder ind i sig selv – det er ikke nogen lystfyldt rejse,« som Henning Jensen siger.

Selv har han dog et afklaret forhold til alder:

»At blive ældre er både en kæmpe befrielse og et lille helvede.«

»Ambitionspisken, som du slår dig selv med, bliver blødere med alderen. Hvor jeg tidligere kæmpede for at bevæge mig fremad og altid har haft et traume med at ville gemme mig i en figur, har jeg nu lært, at jeg bare kan læne mig tilbage i mine roller. Jeg kan bare være mig selv,« forklarer Henning Jensen.

Af samme grund mener Henning Jensen, at det var godt, at han aldrig fik roller som Hamlet eller Macbeth, mens han havde alderen.

»Havde jeg fået opgaverne dengang, havde jeg ikke været klar. Jeg plejer at sige, at jeg kun har været rigtig skuespiller i 20 ud af mine 46 år på scenen: De første tre år og de seneste 17 år.«

Skuespiller Henning Jensen er med i forestillingen Med Sne på Det Kongelige Teater - Forestillingen handler om demens. Fold sammen
Læs mere

Henning Jensen uddyber pointen med en parallel til den amerikanske tennispiller Andre Agassi. I selvbiografien »Open« fra 2009 fortæller Agassi, hvordan han længe spillede tennis for egen vindings skyld – indtil han pludselig mistede interessen.

Under et besøg i Sydafrika hører Andre Agassi tidligere præsident Nelson Mandela forklare, hvor vigtigt det er at gøre noget for andre. Drevet af ønsket om at skaffe penge til skoler for fattige, farvede børn, genoptager Andre Agassi sit spil.

»I sin kamp for at gøre noget for andre blev han nummer et på verdensranglisten,« forklarer Henning Jensen.

»Den bog inspirerede mig meget. Jeg begyndte at spille komedie på en helt anden måde, efter at jeg havde læst den. Tidligere havde jeg spillet for at manifestere mig selv, men det er ikke længere egne ambitioner, der er i højsædet. Nu er det mit omen at fortælle menneskene. Og jeg betragter det arbejde som et kæmpe privilegium.«

Drivkraften finder skuespilleren i det, han kalder »dette brag af stilhed« fra salen, når publikum føler sig mødt af det, de ser. At nå dertil er blevet nemmere med årene:

»Der var en mand forbi prøverne forleden dag, og han sagde: »Hvor er det godt, det du gør«. Og jeg svarede: »Jeg gør jo ingenting«.«

»Nej,« svarede han. »Og bliv endelig ved med det.«

Så meget for befrielsen i den høje alder. Henning Jensen tør godt indrømme, at man også mister ting med tiden. Det er det, der gør alderdommen til et lille helvede. Han finder et citat frem fra tasken. Med røde bogstaver på hvidt papir står der:

»Der findes levende billeder med lyd og lys, som aldrig forlader sjælens fremviser, men går i sløjfe gennem livet med uforandret skarphed.« Citatet er underskrevet Ingmar Bergman.

»Han taler jo om, at vi har nogle aftryk i vores nervesystem – først og fremmest fra barndommen – som bliver ved med at køre i sindets fremviser. Mine er meget voldsomme, og der havde jeg nok håbet, at de med tiden ville stå svagere i fremviseren. Det skal jeg love dig for, at de ikke gør.«

Tværtimod kommer minderne fra en barsk barndom ofte tilbage. Især tiderne med den hårde mor, der »ikke havde det godt med sig selv,« som Henning Jensen forklarer.

Moderens egne bristede ambitioner blev ført over på sønnen. Han skulle være ingeniør, viljestærk og stå fast. Med tiden er der kommet en større forståelse for hendes motiver. Men det gør ikke følelserne nemmere eller minderne blidere, understreger Henning Jensen.

Dertil kommer de fysiske skavanker.

»Jo ældre, du bliver, jo tydeligere bliver dine handicap. Jeg er jo snart skiftet ud i det fysiske. Jeg har skruer i nakken og har fået to nye hofter. Men man må erkende, at man ikke er den samme mere.«

Henning Jensen understreger, at erkendelsen blandt andet handler om, at man ikke må ynke sig selv. Man må prøve at finde nydelsen, hvor man er.

» Med alderen har naturen fået en langt større betydning, jeg ser den som et langt større mirakel.«

Der er også mange, der flytter på landet, når de bliver ældre. Netop for at være tættere på naturen ...

Svaret kommer hurtigt. »Jeg skal ikke nogen steder,« brummer Henning Jensen.

»Jeg er fra Stevns og har set brune pløjemarker nok. Og jeg flytter heller ikke til udlandet. Jeg vil opleve årstidernes skiften her i Danmark. Piskregnen. De ubeskrivelige farver i Dyrehaven, når det bliver efterår. I sommer var jeg grounded i flere måneder på grund af en arbejdsskade. Så i nogle måneder sad jeg bare og oplevede træerne og græsplænen i sommerhuset og fandt en stor ro og tilfredsstillelse i det.«

Trods nydelsen er Henning Jensen ikke helt klar til at læne sig tilbage. Der er flere roller, der skal læres og spilles. Og Jensens hjerne fungerer fint.

»Jeg havde nogle udfordringer under »Helt Enkelt Kompliceret«, men det er også en vanvittig tekst, hvor intet hænger sammen. Derudover kan jeg endnu huske dem. Selv de svære tekster, bliver derinde så længe, de skal bruges. I det øjeblik, jeg ved, at arbejdet er færdigt, og rollen aldrig mere skal gentages, er de til gengæld totalt væk.«

Skuespiller Henning Jensen er med i forestillingen Med Sne på Det Kongelige Teater - Forestillingen handler om demens. Fold sammen
Læs mere