Aktuel stjerneskuespiller deler stamtræ med Pocahontas og slaveejer

I et amerikansk tv-show blotlægges skuespiller Edward Norton et stamtræ, der blandt andet tæller Pocahontas og en tidligere slaveejer. Det sker blot et par dage efter nyheden om, at skuespilleren Benedict Cumberbatch risikerer et erstatningskrav for sine forfædres slaveforhold.

 
Aktuel stjerneskuespiller deler stamtræ med Pocahontas og slaveejer. Video: PBS. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere på ugen var det stjerneskuespiller Benedict Cumberbatch' stamtræ, der udviklede sig til en historie i en række medier, idet han kan ende med at betale prisen for forfædrenes titel af slaveejere.

Nu er det skuespiller Edward Norton, der er aktuel i Netflix-hittet »Glass Onion: A Knives Out Mystery«, som gør en opdagelse dybt inde i sit stamtræ.

I et amerikansk tv-program, »Finding your roots«, får skuespilleren bekræftet en myte, som længe har floreret i familien: At den nedstammer fra Pocahontas.

Det er programmets vært, Henry Louis Gates Jr., som også er historiker, der bekræfter myten over for Edward Norton, og som konstaterer, at Pocahontas er Edward Nortons bedstemor i 12. led.

»Det er aldeles sandt,« siger værten og uddyber:

»John Rolfe og Pochahontas blev gift 5. april 1614. Shakespeare dør i 1616 bare for at sætte det lidt i perspektiv. Pochahontas døde på et tidspunkt i marts 1617 i Grave’s End i England, mens John Rolfe døde omkring marts 1622.«

Pocahontas er en kvinde fra det oprindelige amerikanske folk, og i 1995 blev en Disney-film, der er baseret på hendes historie, udgivet.

»Det er ubehageligt«

Det var dog ikke udelukkende glædelige overraskelser, der gemte sig i Edward Nortons stamtræ.

I programmet viser det sig også, at skuespillerens tipoldefar i tredje led, John Winstead, ejede en slavefamilie bestående af en 55-årige mand, en 37-årig kvinde og fem unge piger på henholdsvis fire, seks, otte, ni og ti år.

Det skriver IndieWire.

»Det korte svar er, at det er ubehageligt, og at alle bør være utilpas over det,« siger Edward Norton og fortsætter:

»Det er ikke en dom over dig og dit eget liv, men det er en dom over dette lands historie, og det bliver først og fremmest nødt til at blive anerkendt, og så må det overvindes.«

Norton viste sig også at være i familie med en borgerkrigssoldat og en fagforeningsforkæmper fra 1900-tallet, skriver IndieWire.