Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er en genial idé, at Republiques kunstneriske leder Martin Tulinius her i 500-året for Hieronymus Boschs død er gået sammen med det canadiske nycirkus-kompagni Les 7 Doigts og den franske videokunstner Ange Potier om at hylde den fantastiske nederlandske middelaldermaler.
Sammen har holdet i forestillingen ”Bosch’ drøm” med Simon Boberg som dramaturg på forunderlig vis formået at levendegøre Boschs detalje- og symbolrige univers i en række magiske og akrobatiske scenebilleder med udgangspunkt i bl.a. Boschs berømte triptykon »Lysternes have«, der netop er fyldt med kroppe i akrobatiske positurer.
Helt fortryllende er Ange Potiers videodesign og animationer, der fører publikum ind og ud af Boschs malerier og sætter landskaber, planter, mennesker, dyr og fantasivæsner i bevægelse. Og sjovt og velfungerende krydsklipper forestillingen mellem scenerier fra Bochs malerier og en entusiastisk nutidig kunsthistoriker (artisten William Underwood), som foran scenen humoristisk og oplysende på engelsk fortæller om Bosch og hans billeder.
Som i en drøm går kunsthistorikerens datter (trapezartisten Evelyn Lamontagne) ind og ud af malerierne med et rødt æble som symbol på de karakteristiske røde frugter fra »Lysternes have«. Og i forestillingens mange fascinerende drømmeuniverser, hvor vi starter ved Boschs dødsleje, møder vi også surrealisten Salvador Dalí og sangeren Jim Morrison, som begge har været inspireret af Bosch.
Med Dalí kommer vi på besøg i Prado Museet i Madrid og med Jim Morrison på en psykedelisk tur i et badekar, hvorfra Morrison akkompagneret af The Doors’ musik bl.a. hejses op i luften og i et sensuelt trapeznummer bliver til manden i nøglen fra triptykonets del, »Skærsilden«.
Og Boschs runde maleri »De syv dødssynder« ser vi raffineret blive sat i rotation som en roulette, som ved hvert stop i korte klip illustrerer detaljer fra maleriet live på scenen.
Det er imponerende, hvordan blot seks artister forestillingen igennem kan træde i karakter som både nutidige mennesker og historiske kunstnere samt bønder, dårer, fugle og andre væsner fra malerierne godt hjulpet af fantastiske masker og kostumer. Hele tiden indgår artisternes specialer som akrobat, jonglør og cyrhjuls-artist som en organisk del af de fortryllende scenebilleder i den meget originale forestilling.
Hvad: ”Bosch’ drøm”. Hvem: Idé og koncept: Samuel Tétreault, Martin Tulinius og Ange Portier. Dramaturg: Simon Boberg. Instruktion: Tétreault. Scenografi og video: Ange Potier. Hvor: Republique, sidste dag 17. september.