Afsked med Ditte Menneskebarn

Tove Maës’ skuldre var spinkle, men på dem bar hun de film, hun medvirkede i – og gjorde det, så de selv nu, mere end 50 år senere, stadig er værd at se.

Tove Maës er død, 89 år. Her fra filmen "Ditte Menneskebarn" Fold sammen
Læs mere
Foto: MOGENS LADEGAARD

Nu er hun død, men hun vil blive husket som den lige så alfe-lette som seje skuespiller, hun var.

Det er både en gave og en belastning at få et så kolossalt gennembrud, som den purunge Tove fik i »Ditte Menneskebarn« i 1946. »Noget rent pattebarn er jeg ikke – jeg ser bare sådan ud,« erklærede den 25-årige skuespillerinde i forbindelse med filmen, hvor hun spillede den tapre hverdags-heltinde, i filmatiseringen af Martin Andersen Nexøs roman. Hendes rørende og gennemførte renfærdighed i rollen vakte lige så meget opmærksomhed som hendes seksuelle udstråling: Hendes nøgenbadning i filmen vakte opmærksomhed, ikke mindst i udlandet.

Mest sete danske film

Med sin udstråling af troskyldighed og renhed – hun var blond og blid som en kornmark – var Tove Maës selvskreven til at være 1950ernes Morten Korch-heltinde og fik stokrose-idyllen til at blomstre i bl.a. »Mosekongen« og »De røde heste«, som med 2,4 mio. seere er den mest sete danske film nogensinde.

Et comeback til karakterrollerne kom i 1958 i »Over alle grænser«, så fulgte svage filmår, men hun trådte for alvor i karakter som den komisk »forhundsede« moderskikkelse i »Det er nat med fru Knudsen«, 1975, Rollen vandt hun en af sine i alt tre Bodil’er for.

Tove Maës’ komiske talent blomstrede i den feministiske komedie »Ta’ det som en mand, frue« og hun rullede hele sin store sans for at skildre det ægte menneskelige ud i tv-spillet »Rundt om Selma«, 1971. Hun fik stor succes som den naive fru byrådssekretær Lund i »Matador«.

Allerede fra hun var seks år, vidste Tove Maës, at hun ville være skuespiller. Men hun var – helt Morten Korch’sk – malkepige på en gård, før hun kom på elevskole i Odense.

Hun var gift to gange. Først med skuespilleren Carl Ottosen, så med pressefotograf og pressesekretær Jesper Gottschalck, som hun fik sønnen Hans Henrik med i 1952.

»Jeg vil helst huskes for mine karakterroller,« sagde Tove Maës i 1992. Det vil hun blive. Hun døde i sit hjem i København, 89 år.