Afgørelsens time for lukningstruet orkester

I dag mødes kulturordførerne til et ekstraordinært møde om lukningen af DR UnderholdningsOrkestret. En genetablering af orkestret vil kunne ske uden de store udgifter, mener Dansk Musikerforbund.

I dag mødes politikerne for at diskutere det lukningstruede DR UnderholdningsOrkester. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mere end to måneders heftig strid finder sagen om landets p.t. mest omtalte orkester formentlig en afgørelse i dag.

Kulturordførerne på Christiansborg er kaldt til et ekstraordinært møde i Kulturministeriet. Her skal de i fællesskab afgøre fremtiden for DRs 75 år gamle UnderholdningsOrkester, som DRs bestyrelse ellers havde besluttet at lukke for at leve op til sparekravene i det nuværende medieforlig.

»Jeg regner da med, at det er givet, at orkesteret er reddet efter mødet, idet der er et flertal i Folketinget, der ønsker at bevare det. Så enkelt er det,« siger de Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed.

For kulturminister Marianne Jelved (R) er situationen imidlertid ikke så enkel. Hun ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar til Berlingske:

»Jeg tager en drøftelse med medieordførerne, og så lad os se hvor langt vi kommer.«

I svaret afviser ministeren dog ikke at redde UnderholdningsOrkestret.

»For mig handler det her ikke om for eller imod UnderholdningsOrkesteret. Det handler om DRs mulighed for at være den frie public service-station, som vi gerne vil have i Danmark. Det er en glidebane, når politikerne vil bestemme i detaljen, hvad DR skal lave. Hvad bliver næste skridt? At vi lægger pres på, så programmer, vi ikke bryder os om, skal lukke? Det er den helt forkerte vej at gå,« skriver ministeren.

Utraditionelt flertal

Ikke desto mindre er ministeren i mindretal. Et utraditionelt flertal bestående af Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance mener nemlig, at der politisk skal gribes ind for at bevare DR-orkestret.

»Nu venter jeg og ser, hvad ministeren kommer med i morgen, men når der er et flertal imod hende, så ville jeg rette mig efter det, hvis jeg var hende. Det håber jeg, og det regner jeg også med, at hun gør,« siger Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr.

Går ministeren ikke med til at skrive UnderholdningsOrkesteret ind i den nye public service-kontrakt, der gælder for de kommende fire år, er Lars Barfoed klar til at tage sagen til afstemning i folketingssalen, og Dansk Folkepartis kulturordfører Morten Marinus står i den situation også klar med en næse til ministeren.

Hos Venstre vil man endnu ikke gå i detaljer med, hvad partiet vil gøre for at redde orkesteret inden mødet.

»Vi afviser ikke noget, men vi vil ikke gå i detaljer, før ministeren har meldt ud. Og jeg kan næsten ikke forestille mig, at ministeren ikke finder en løsning,« siger partiets kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

I dansk musikliv vækker det undren, at DR overhovedet har følt sig nødsaget til at lukke UnderholdningsOrkestret. DR kommer ikke til at spare noget nævneværdigt ved at lukke orkestret nu og her, mener en sammenslutning af tre af musikkens organisationer, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund og Dansk Komponist Forening, der i fællesskab har regnet på tallene.

Uproblematisk genetablering

Samtidig vil en genetablering af UnderholdningsOrkestret kunne ske uden de store udgifter og helt uden problemer, mener Dansk Musikerforbund, der har haft individuelle samtaler med samtlige musikere.

»Det bliver helt uproblematisk, og de argumenter, som DR har fremlagt i deres notat til Kulturministeriet 14. november om, at man nu skulle ind at genforhandle alle kontrakter igen for de overenskomstansatte musikere, er det rene vås. De tjenestemandsansatte glider bare ind igen, og de overenskomstansatte fortsætter bare på deres tidligere kontrakter,« siger faglig sekretær i Dansk Musikerforbund Steen Jørgensen, der har et indgående kendskab til musikernes ansættelseskontrakter med DR.

Ifølge DMF og de andre organisationer har DR lavet en »overbesparelse« eller en overimplementering af de sparekrav, som de blev stillet i forbindelse med det medieforlig, der blev indgået tidligere i år. Her blev de pålagt at spare 105 millioner, men reelt set har de sparet 161 millioner i forbindelse med den seneste sparerunde. Det efterlader DR med 56 millioner kroner til at drive UnderholdningsOrkestret videre med.

Hos DR ønsker man ikke på nuværende tidspunkt at indgå i en polemik om, hvad en genetablering af Underholdningsorkestret vil koste, men DRs økonomidirektør, Nikolas Lyhne-Knudsen, påpeger, at DR på forespørgsel fra Kulturministeriet har givet et skøn over de økonomiske konsekvenser i tilfælde af en genetablering af orkesteret og en tilbagerulning af den musikplan for den levende musik i DR, som er sat i gang.

»DR har bl.a. skønnet et niveau for engangsomkostninger på i alt ca. 15 mio. kr. fordelt over 2015 og 2016. Skønnet er i sagens natur behæftet med usikkerhed, da det faktiske omkostningsniveau afhænger af en række ubekendte faktorer. Skønnet vedrører ikke kun omkostninger til genansættelser, men også forventede merudgifter i forbindelse med nyt koncertprogram, muligt indtjeningstab mv.,« lyder det i en mail fra økonomidirektøren.