Afdød sang-legende storsælger

Lige siden Etta James' død den 20. januar, er sangikonets salg af albums og sange eksploderet.

ARKIVFOTO. Etta James. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED PROUSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den afdøde amerikanske sangerinde og soul/R&B/blues-legende Etta James døde den 20. januar leukæmi, en diagnose hun havde levet med siden 2010.

Allerede nu, mindre end en uge efter James’ død, noterer Nielsen SoundScan, der monitorerer det amerikanske plademarked, at dødsfaldet har haft en massiv indvirkning på salget af hendes sange og albums på CD og digitalt.

Således er hendes album ”The Best of Etta James - 20th Century Masters: The Millennium Collection" steget fra en plads som nr. 162 på Billboards albumliste til nr. 46 og salgstallene er tilsvarende øget med 146 procent i den korte, målte periode, som reelt kun dækker over to salgsdage.  

Tidligere havde Etta James aldrig placeret sig højere end en 61. plads på hitlisten. Det var i 1961 med albummet ”At Last!”  

Etta James’ opsamlingsalbum ”Her Best” strøg ligeledes ind på listen på en 59. plads, lige som det førnævnte mere end 40 år gamle album ”At Last!” nåede ind blandt de 100 bedstsælgende på en 96. plads.

Stigning på 378 pct.
På de to salgsdage solgte Etta James i alt 30.000 albums på CD, hvilket er en stigning på 378 procent målt i forhold til ugen før hendes død.  

Digitalt mærkedes stigningen endnu mere. Singlen ”At Last”, en af de i alt 26 sange, Etta James har haft på hitlisten i sin levetid, blev downloadet 63.000 gange. Sammenlagt blev det digitale salg på 118.000 – på blot to dage!, hvilket er en stigning på næsten 1.100 procent.

Etta James er I øvrigt også på Billboards Hot 100 hitliste i andre sammenhænge, hendes klassiker "Something's Got a Hold on Me" fra ’62 er samplet ind på bade Avicii’s "Levels" (ligger nr. 68) og på Flo Rida’s storhit "Good Feeling", der ligger helt oppe på hitlistens tredjeplads. 

Døde efter sygdom
Etta James blev indlagt på et hospital i Riverside, Californien op til jul, sangerinden var tillige ramt af både nyresvigt og demens. James blev dog udskrevet igen den 6. januar, inden hun kort før sin død vente tilbage til samme hospital, hvor hun sov ind. 

Etta James sang ved åbningen af de olympiske lege i Los Angeles i 1984, og hun blev optaget i Rock'n Roll Hall of Fame i 1993. Hun har modtaget flere amerikanske Grammy-statuetter igennem sin lange karriere, senest i 2004 for ”Blues to the Bone”. 

Nutidens hotteste diva og sangerinde, amerikanske Beyoncé, spillede en meget rost rolle som Etta James i filmen om det legendariske pladeselskab Chess Records, ”Cadillac Records” (2008), der spillede en markant rolle i den amerikanske pladebrache fyrrerne-tresserne.