Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Fredag afsløres et portræt af forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.
NATO’s nuværende generalsekretær skal hænge sammen med sine øvrige, tidligere statsministerkollegaer på Christiansborg - og kunstneren bag portrættet er Simone Aaberg Kærn. Valget er foretaget af Anders Fogh Rasmussen selv, efter et kunstfagligt udvalg havde foreslået en række navne.
Simone Aaberg Kærn, der er født i 1969 og uddannet på Kunstakademiet, er en af sin generations mest bemærkelsesværdige kunstnere. Blandt hendes mange bedrifter er en gribende fortælling om at flyve i en lille topersoners maskine til Afghanistan og herunder trodse et forbud om overflyvning af afghansk luftrum udstedt af det amerikanske luftvåben. Formålet? At besøge en afghansk pige der selv så brændende ønskede at prøve at flyve.
På den anden politiske fløj
»Og det var vel det, vi havde til fælles, Anders og jeg,« forklarer Simone Aaberg Kærn.
»Vi tog begge til Afghanistan for at løse nogle problemer. Af med burkaen og op i luften. Problemet er så, at så enkelt er det ikke. Pigen i Afghanistan blev jo tilbage. Hun kan ikke fungere alene, fordi hun er medlem af et klansamfund.«
Efter henvendelsen fra Folketingets ekspertudvalg og Anders Fogh Rasmussens tilkendegivelse af, at det var hende, han foretrak, var Simone Aaberg Kærn først i tvivl om, hvorvidt hun skulle påtage sig opgaven. Hun tilhører ikke ligefrem den samme politiske fløj som Anders Fogh Rasmussen, som hun udtrykker det, og hun overvejede om netop hendes Afghanistan-projekt kunne misfortolkes i forbindelse med et portræt af en statsminister, der havde draget Danmark ind i krig i netop Afghanistan.
»Man betragter jo gerne kunstneren som den, hvis opgave det er at problematisere magten - og her kom magten så i skikkelse af Anders Fogh Rasmussen og bad om at blive forherliget, men vi talte så sammen, og jeg fik et nyt indtryk af Anders Fogh, som jeg siden har fulgt på forskellig vis. Han har siddet model, men vi har også løbet i skoven og været til de samme konferencer om kvinders rolle i nye militærstrukturer.«
Våbensøstre i luften
Den tidligere statsminister var først meget fascineret af et af Simone Aaberg Kærns skitseforslag, der indeholdt levende billeder.
»Men vi valgte i fællesskab det gode gamle maleri. Det fungerer også, når strømmen går. Jeg er en af dem, der har grinet lidt af maleriet som kunstnerisk udtryk, men det er jo meget smart, når det kommer til stykket,« medgiver Simone Aaberg Kærn, der for tiden har 45 malerier hængende på Louisiana. Billederne er en del af projektet »Sisters in the sky«, der fortæller om kvindelige piloter under Anden Verdenskrig.
Flyvning og feminisme er blandt hovedtemaerne i Simone Aaberg Kærns værk, der udover på Louisiana har været vist på en række museer i ind- og udland. I 1999 var Simone Aaberg Kærn inviteret til den internationale del af biennalen i Venedig. Blandt mange udmærkelser har Kristine Aaberg Kærn modtaget Foreningen af Danske Kunstkritikeres Hæderspris.