Ærespris til legender

Efter årtiers tilløb får en af pophistoriens største sangskrivere, Burt Bacharach, endelig den helt store anerkendelse. Sammen med bl.a. Doris Day tildeles den 79-årige amerikaner en æres-Grammy for sit livsværk.

Burt Bacharach har tidligere modtaget seks »normale« Grammy-statuetter. Foto: Erin Siegal/Reuters Fold sammen
Læs mere

Når den magtfulde, amerikanske pladebranche hylder sig selv 9.-10. februar ved den 50. Grammy-uddeling i Los Angeles, modtager en række højst interessante navne statuetter, som er langt mere værd end sidste års bedste rock-album eller største hit.

Således er sangskriveren Burt Bacharach og den nu 83-årige sangerinde og skuespiller Doris Day blandt modtagerne af det, der internationalt set regnes for en af musikbranchens fineste priser overhovedet, nemlig en Lifetime Achievement Grammy. En pris, der uddeles for et livsværk i – og med – musikken.

I årtier har rygterne om den ærefulde pris floreret i samme sætninger som navnet Burt Bacharach, der i løbet af sin fantastiske karriere tidligere har modtaget seks »normale« Grammy-statuetter. Men ikke før nu, i en alder af 79 år, får han altså den ultimative anerkendelse.

At den er fortjent, bør ingen være i tvivl om. For Bacharachs signatur – iørefaldende melodier skabt i et musikalsk miks af lækker jazz, brasiliansk bossanova og rendyrket pop – skabte ikke bare en uendelig række af store hits i 60erne, for helt frem til i dag er hans elegance og cool hørbar hos såvel danske som internationale stjerner.

Udødelige evergreens
Mange af Burt Bacharachs mest mindeværdige minutter blev skabt i samarbejde med tekstforfatteren Hal David. Da de herrer i 1962 besluttede sig for primært at skrive sange til vokalisten Dione Warwick, blev deres skæbne for alvor besejlet.

I perioden frem til 1968 landede trioen 15 top 40-hits, deriblandt sange som »Anyone Who Had a Heart«, »Walk on By«, »I Say a Little Prayer« og »Do You Know the Way to San Jose?«, som eftertiden forlængst har gjort til udødelige evergreens.

Bacharach og David var desuden succesfulde som bagmænd for navne som Frankie Vaughan, Cilla Black, Sandie Shaw, The Walker Brothers og Herb Alpert, som alle toppede den engelske hitliste med duoens kompositioner.

Det blev også til mindeværdig filmmusik, ikke mindst soundtracks til film som »What’s New Pussycat?«, »Alfie«, »Casino Royale« og »Butch Cassidy and the Sundance Kid« – sidstnævnte vandt Bacharac og David hele to Oscar-statuetter for.

Burt Bacharach og Doris Day er dog ikke de eneste modtagere af æres-Grammyen, også rockgruppen The Band (opløst i 1976 efter bl.a. at have været backingband for Bob Dylan), den afdøde bandleder Cab Calloway, den klassiske violinist Itzhak Perlman, trommeslageren Max Roach og banjospilleren Earl Scruggs tildeles prisen.