Ægte Van Gogh fundet på norsk loft

Eksperter sagde, at billedet ikke var ægte, og så satte ejeren, en norsk mand, det op på sit loft. I 2013 lyder ekspertvurderingen noget anderledes.

Sløret løftes for »Solnedgang ved Montmajour« på Van Gogh Museet i Amsterdam. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLAF KRAAK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have været anset for tabt i mere end 100 år er Vincent Van Goghs maleri »Solnedgang ved Montmajour« fra 1888 nu atter kommet for en dag. Billedet har været gemt af vejen på et norsk loft i årevis fordi ejeren, en norsk mand, havde fået at vide, at det var malet af en anden kunstner.

Det er Van Gogh Museet i Amsterdam, der har identificeret billedet, som er det første store maleri af den berømte hollandske kunstner, der er opdaget siden 1928. Billedet måler 93 gange 73 centimeter og hører til blandt de større af Van Goghs arbejder.

- Det er en »once in a lifetime« oplevelse, sagde en begejstret museumsdirektør Axel Rueger ved præsentationen af maleriet, som han beskriver som beskriver som »ambitiøst« bl.a. på grund af dets størrelse.

»Solnedgang ved Montmajour« forestiller et landskab med træer, buske og himmel malet med Van Goghs karakteristiske tykke penselstrøg.

Tidspunktet, hvor det blev malet, kan fastsættes meget nøjagtigt, fordi Van Gogh beskrev det i et brev til sin bror og fortalte, at han netop havde malet det dagen før, den 4. juli 1888. Han fortalte, at billedet var lavet på en stenet hede, hvor der groede små forkrøblede egetræer.

De nøjagtige detaljer om, hvordan det forsvundne maleri er kommet for en dag, er ikke blevet afsløret. Ifølge museet tilhører billedet en ukendt privat samler, som gemte det af vejen på sit loft, da han fik at vide, at det ikke var en ægte Van Gogh.

Faktisk var det Van Gogh Museet selv, der i 1990erne afviste billedets ægthed, bl.a. fordi det ikke bar kunstnerens signatur. Men nye tekniske undersøgelsesmetoder og en to år lang efterforskning har nu overbevist museets eksperter.

- Vi har fundet svar på alle de væsentlige spørgsmål, hvilket er bemærkelsesværdigt for et maleri, der har været forsvundet i flere end 100 år, siger Teio Meedendorp, der har stået for efterforskningen.

Billedet var opført som nr. 180 i Vincent van Goghs yngre bror, kunsthandleren Theo Van Goghs samling, og det nummer kan stadig ses på bagsiden af lærredet. Billedet blev solgt i 1901.

Van Gogh har selv refereret til værket i to andre breve den sommer, hvor han malede det. Han mente, det var mislykkedes på flere områder.

Landskabet, som maleriet viser, kan identificeres til det område nær Arles i Frankrig, hvor Van Gogh boede på det tidspunkt, bl.a. kan ruinerne af klosteret Montmajour ses i baggrunden af maleriet i billedets venstre side.

Alt det kan man selv overbevise sig om, hvis man besøger Van Gogh Museet i Amsterdam, hvor det forsvundne og nu genfundne maleri vil blive udstillet fra 24. september.