Advokater afløser Rejseholdet

»Hvis jeg havde brug for en forsvarer, ville jeg hyre mig selv,« siger Lars Brygmann, der spiller stjerneadvokaten Mikael Frank i TV2s kommende retssalsserie, »Forsvar«.

Advokaterne i firmaet Frank og Christensen er ikke i retten hele tiden. Her holder man fødselsdagsparty for kontorets yngste medarbejder, Patrik. Fra venstre ses stjerneadvokaten, der spilles af Lars Brygmann, Troels Lyby, Carsten Bjørnlund, Maria Stokholm, Jesper Lohmann, Anette Støvelbæk og Sonja Richter (siddende). <br>Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Når man står som tiltalt i Østre Landsret er det de store, tunge, nære følelser, der er i spil. Her hjælper ingen bønner,« siger instruktøren Niels Arden Oplev. Han har som »konceptuerende instruktør« af det første skandinaviske retssalsdrama, »Forsvar«, udstukket rammerne for historierne bag. Og ikke mindst rammerne for seriens figurer og udtryk.

»Forsvar«, der fotograferes af Lars Vestergaard efter manuskript af Lars Kjeldgaard og Lars K. Andersen, er i øjeblikket under optagelse i Risby Studierne i Albertslund. Bag produktionen står Nordisk Film A/S og TV 2 Danmark. Pris små to mio. kr. pr. afsnit. Det første af 20 afsnit er programsat i september. Pengene er bl.a. brugt til opbygningen af tre komplette retssale, en fængselscelle og et smagfuldt indrettet advokatkontor med postadresse København V.

»Forsvar« handler om en verden, hvor man ifølge Oplev »ikke som danskerne almindeligvis klarer ærterne, kan snakke sig fra tingene over en kop kaffe. I en retssal står man virkelig til doms. Og på et advokatkontor er de ansatte langt fra ens.«

Instruktøren, der allerede sidste forår castede det dusin kendte, danske skuespillere, som spiller de gennemgående figurer, er ikke uvant med at skabe de rette rammer for en TV-succes. Det var også Oplev, der stod for konceptet til DRs »Rejseholdet«, der vandt en Emmy sidste år.

Men »Forsvar« adskiller sig fra »Rejseholdet« på flere områder. Bl.a. afholder man sig fra at bruge gamle, konkrete sager. Dog kommer man så tæt på virkeligheden, som det er muligt, lover Oplev. Han har sammen med holdet bag serien hele tiden rådført sig med med folk fra advokatverdenen. Vil ikke tages i en fodfejl.

»Generelt kan man sige, at der er endnu flere ord og mange flere følelser i det indbydende univers som advokatverdenen og domstolene byder på. Det er samtidig også uhyre tiltrækkende, fordi der også her foregår barske ting. Det er nemlig hér ens liv kan blive afgjort, når retfærdigheden sættes på prøve,« siger instruktøren.

I serien kommer publikum til at møde mordere, pædofile, rockere og charmerende plattenslagere. Men uanset forbrydelsens omfang, har de alle ret til en forsvarer.

Den bedste af dem alle - eller en af Danmarks fem bedste i fiktionens verden - er forsvarsadvokaten Mikael Frank. Han spilles af Lars Brygmann. Mikael Frank, der er seriens egentlige omdrejningspunkt, er en aristokratisk idealist, opdraget med klassiske dyder, men også en mand, der befinder sig glimrende i mediernes søgelys.

Lars Brygmann, som seerne efterhånden må kende indgående som seriefiguren La Cour fra »Rejseholdet«, havde sine overvejelser, inden han sagde ja til at medvirke i endnu en dansk TV-serie.

»Min umiddelbare tanke var: »Tænk, hvis jeg kun blev kendt som en rigtig TV-seriefætter. Men da jeg læste manuskriptret, blev jeg hurtigt overbevist om, at her var begyndelsen til noget særligt. Det er enormt spændende at få et kig ind i denne verden. Man kan jo ikke åbne en avis, uden at man støder på udtryk fra advokatverdenen. Der er så mange fagudtryk, at jeg sagtens kan fatte, at det tager syv år at læse til jurist. Så det er egentlig ikke mærkeligt, at folk måske også forventer, man ved noget om stoffet, selv om man bare er skuespiller,« siger Brygmann. Han kender ikke slutningen af på serien, som først er færdigoptaget til jul.

»Men det er egentlig også ligegyldigt, hvordan det hele ender, fordi der er så meget knald på i øjeblikket,« siger Brygmann, der om sin stjerneadvokat udtaler:

»Det var helt sikkert ham, jeg ville hyre på stedet, hvis jeg ellers var endt i noget snavs. For advokater er ikke ens. Det har jeg da lært,« siger Brygmann.

I »Forsvar« er advokatkontoret beliggende på Vesterbro. Her har Mikael Frank foruden sin partner og ven, Claus Christensen (Troels Lyby) ansat tre advokater: den hårde nitte Leo Zielinski (Jesper Lohmann), den omsværmede Rebecca Neumann (Sonja Richter) og den søde præstedatter Malene Bork (Anette Støvelbæk). De øvrige roller spilles af bl.a. Paprika Steen, Birthe Neumann John Hahn-Petersen, Paul Hüttel, Peter Steen og Peter Hesse Overgaard. Dertil kommer brugen af over 1.000 statister. Har man lyst til at medvirke, efterlyses med mellemrum statister på TV2 Tekst TV side 339. Bag seriens instruktion står foruden Niels Arden Oplev, Morten Arnfred, Hans Ruben Genz og Claus Bjerre.