Aarhus byder på magisk dans og kongelige vikinger

Aarhus 2017 løfter sløret for dele af programmet for næste års Europæisk Kulturhovedstad. Bl.a. besøg af Pariseroperaens ballet, friluftsteater fra Det Kgl. Teater og gentænkning af tre af Susanne Biers film som opera, dans og musical. Og så noget for børn.

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson har skabt farvestrålende scenografi til balletten »Tree of Codes« . Foto: PR/Aarhus 2017 Fold sammen
Læs mere

Storslået friluftsteater med kongelig besætning, magisk ballet fra verdens ældste kompagni, fire kilometer kunstzone, tre Susanne Bier-film omsat til opera, dans og musical samt en 700 kvadratmeter stor, underjordisk udstilling om Aarhus’ historie fra før vikingetiden til nu.

Det er blot nogle af de højdepunkter, som Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017, med præcis et år til den officielle åbning, i går løftede sløret for.

»Vi skal være en kulturhovedstad for hele Europa i 2017, og vi ønsker at tage publikum med på en rejse gennem Danmarks uforlignelige, kulturelle rigdom,« sagde adm. direktør Rebecca Matthews. »Samtidig giver Aarhus 2017 muligheden for at involvere kunstnere og kreative ildsjæle fra hele verden. Det bliver spektakulært,« lovede hun.

Ét af de spektakulære, tværkulturelle bidrag bliver besøg i april 2017 af dansere fra Pariseroperaens ballet, der sammen med Wayne McGregor – Random Dance Company opfører den moderne ballet »Tree of Codes« til musik af popmusikeren Jamie xx og med farvestrålende scenografi af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.

Programmet for 2017 vil sammenlagt byde på flere end 350 forskellige arrangementer, fra helt store megaevents til ganske små forestillinger, kunstudstillinger og workshops.

Ét af de arrangementer, der ventes at nå flere end 100.000 mennesker, bliver friluftsforestillingen »Røde Orm«, der er blevet til i et samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Moesgaard Museum og Aarhus 2017. Forestillingen er en bearbejdning af den svenske forfatter Frans G. Bengtssons klassiske roman om vikingen Røde Orm og hans rejser rundt i et Europa under hastig forandring, og den skal opføres på taget af Moesgaard Museum hele 29 gange – fra 24. maj til 1. juli – med plads til 3.500 siddende publikummer pr. aften.

Susanne Biers »Brødre« som opera

Stort i formatet bliver også det internationale kunstprojekt The Garden, der i sommeren 2017 vil udfolde sig i en zone på mere end fire kilometer fra Aarhus Centrum til Aarhus Bugten. Det er kunstmuseet ARoS, der står bag udstillingen, der sætter fokus på de dramatiske forandringer i forholdet mellem menneske og natur de seneste 400 år. Udstillingen bliver den første i en tilbagevendende kunstfestival, der efter planen skal gentages hvert tredje år – en såkaldt triennale.

Ud over »Røde Orm« på Moesgaard planlægger kulturbyåret flere andre teaterprojekter, der alle læner sig tæt op ad Aarhus 2017s overordnede tema: »Let’s rethink«.

Musikhuset Aarhus har sikret sig rettighederne til at gentænke tre af instruktøren Susanne Biers film, »Brødre«, »Elsker dig for evigt« og »Efter brylluppet«, der vil blive sat op som henholdsvis opera, danseforestilling og musical. Det sker i samarbejde med hhv. Den Jyske Opera, Granhøj Dans og Betty Nansen Teatret.

Aarhus Teater gentænker også, i samarbejde med dramatikeren og instruktøren Christian Lollike, Ludvig Holbergs »Erasmus Montanus« – der i øvrigt var åbningsforestillingen ved teatrets indvielse i 1900. Og Den Jyske Opera præsenterer operaen »Intet«, der er baseret på forfatteren Janne Tellers prisbelønnede ungdomsroman med samme titel.

Med dét værk håber Den Jyske Opera at inspirere en ny generation af kulturbrugere. Og børn og unge vil i det hele taget få en central plads i Aarhus 2017, blandt andet med den første internationale børnelitteraturfestival, lover programdirektør Juliana Engberg.

»Særligt den unge generation vil opleve effekten af Europæisk Kulturhovedstad. De kommer til at vokse op i de helt særlige år, hvor samfundet fokuserer stærkt på kreativitet og kultur,« siger hun. »De bliver del af nogle uforglemmelige kulturelle oplevelser, de vil blive opmuntret til at tænke stort og anderledes.«