Årets ord er kåret: Hvad indkapsler bedst 2016?

P1-programmet »Sproglaboratoriet« har fredag kåret det ord, der bedst opsummerer Danmark i 2016. Kan du gætte, hvad det er?

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brexit, danskhed, ekkokammer, eliten, faktaresistens, fuck, gyllegate, mikroplast, opbrud, shitstorm, skræmmeklovn, smykkelov og trumpisme.

13 ud af 100 ord kom på finalelisten, da »Sproglaboratoriet« tidligere i dag skulle afgøre, hvilket ord der bedst betegner Danmark anno 2016.

Efter en lang diskussion i studiet blev ét ord kåret som Årets Ord.

Det blev ordet »danskhed«.

Udover vært Helle Solvang bestod dommerpanelet af Erkan Özden fra TV-Avisen, DR3s Thomas Skov, direktør i Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier, samt professor i kultur- og litteraturvidenskab ved Syddansk Universitet, Johannes Nørregaard Frandsen.

Artiklen fortsætter under grafikken

»Danskhed« er det ord, der ifølge panelet indkapsler 2016 bedst. I begrundelsen lød det blandt andet, at »danskhed« har spillet en uundgåelig rolle i debatten det seneste år, og har fået mange til at diskutere, hvad det vil sige at være dansker, og hvad danske værdier egentligt er.

Det skete blandt andet efter, at Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, under en paneldebat i Debatten på DR ikke ville kalde den 18-årige elevrådsformand fra Langkaer Gymnasium, Jens Philip Yazdani, for dansk, trods han er født i Danmark til en iransk far og en dansk mor.

P1-programmet 'Sproglaboratoriet' har kåret Årets Ord 2016.  Fold sammen
Læs mere

Danskhed blev ydligere diskuteret, da Berlingske i slutningen af november kårede Årets Dansker, der i sidste ende gik til EU-kommissær Margrethe Vestager. Og så fik de danske værdier sig en rundtur, da tidligere kulturminister, Bertel Haarder, i mandags offentliggjorde det nye Danmarkskanon, som indeholder de ti værdier, der bedst kendetegner Danmark.

Kendetegnende for de indstillede ord var, at de var væsentligt anderledes end året forind, sagde vært Helle Solvang i programmet.

»Sidste år var ordbunken fuld af ord, der havde med flygtninge og grøn omstilling at gøre. De er faktisk helt fraværende i år. I år har der i højere grad end tidligere år været ord i spil, som har med køn at gøre. For eksempel hævnporno, burkini, skam, fribløder og »en Gunnar« (kendt fra »Den Store Bagedyst«, red.). Storbritanniens exit fra EU og valget af Trump som amerikansk præsident har også sat sig spor med ord som brexit, postfaktuel og posttrumpmatisk stress, der er blevet foreslået,« siger hun.

Årets ord i 2015 var »flygtningestrømme«.

I 2014 var det »mobilepay«, i 2013 »undskyld«, i 2012 »stenalderkost«, i 2011 »arabisk forår«, i 2010 »vuvuzela«, i 2009 »lømmelpakke«, og da det blev kåret første gang tilbage i 2008, var det ordet »udlændingeservice«, der løb med titlen.

Se klip fra paneldebatten med Martin Henriksen (DF) og elevrådsformand Jens Philip Yazdani, der var med til for alvor at sætte debatten om danskhed i gang.