Årets musiker efter prisregn - har tjent 20.000 på sit album

Priserne drysser ned over kulturens verden i disse måneder - og mens der er roser til Royal Arena, så må »Arvingerne« igen lægge ryg til stryg.

Bisse, Thorbjørn Radisch Bredkjær på scenen ved Årets Steppeulv prisuddeling i Bremen Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Velkommen til en ny udgave af kulturnyhederne. Vi håber, I sætter pris på kulturen - det gør kulturen i hvert fald selv. De første par måneder af et hvert nyt år er fyldt med priser og nomineringer, og i denne omgang skal vi rundt om priser  fra både musik, TV og film, lidt TV-føljeton og lidt liv og død.

Men først til Amager, hvor Kronprins Frederik i lørdags i selskab med en håndfuld andre honoratiores klippede snoren over til det nye københavnske spillested, der med navnet Royal Arena, skal tage kampen op med Hernings Jyske Bank Boxen om de store indendørs arrangementer her i landet. Ved åbningsarrangementet var det Safri Duo, der slog på tromme for det nye spillested, men på fredag bliver det tid til de store navne og publikum, når Metallica indtager Areaen.

Men man kan roligt glæde sig - i hvert fald til faciliteterne at dømme på anmeldelserne af arenaen. Her i Berlingske gives der fem stjerner for arkitekturen, der betegnes som både enkelt og nutidigt. Hvor hele byggeriet har et præg af elegant nordisk lethed og naturfornemmelse, virker det indre både solidt og intimt trods sin størrelse, mener Torben Weirup, der også hæfter sig ved en ikke uvæsentlig detalje - det er nemt at få sig en fadøl, og det virker også som om afleveringen af den er gennemtænkt. Læs anmeldelsen her:

Også Politikens anmelder hæfter sig ved, at der er en righoldighed af barer og nogle vel prangende skilte for navne-sponsoren, som skal levere øllet. Men derudover er der stort set kun roser til den nye arena, der betegnes som en elegant salatskål til de store koncerter.  »Royal Arena er blevet elegant og enkel i uprætentiøse materialer og en afdæmpet nordisk farveholdning. Det er en af 3XN’s mest vellykkede bygninger,« konkluderer anmelderen og kvitterer med fem hjerter. Anmeldelsen er her - dog forbeholdt abonnenter.

Det er jo godt nyt for kommende tilskuere til Rod Stewart, Drake og Celine Dion, for nu at nævne nogle af de navne, der skal spille på Amager i året, der kommer. Der var også godt nyt for Bisse i weekenden, hvor han stod som den store vinder, da de danske musikkritikere uddelte deres »Steppeulven«-priser. Sangskriveren og musikeren med det borgerlige navn Thorbjørn Radisch Bredkjær ryddede næsten bordet, da han trak af med fem priser. »Årets vokalist«, »årets komponist« og »årets tekstforfatter« stod der Bisse på, mens hans album »Højlandet« blev kåret »årets album«, og sangen »Seks hjerter« fra samme udgivelse blev »årets sang« i »Steppeulven«-sammenhæng. For sidste gang blev pris-komiteen i øvrigt styret af en af dansk rockkritiks »Grand old men«, Klaus Lynggaard, anmelder på Information, der nu trækker sig tilbage fra formandsskabet.

At kritikersucces ikke er det samme som penge i banken, fremgik  af  en reportage i Gaffa, hvor Bisse om den roste »Højlandet« fortæller at: »Jeg tror, at den har solgt 1200 eksemplarer på vinyl. Og »6 Hjerter« har måske fået 100.000 hits på Spotify, og det giver måske 20.000 kroner, og det er ikke særligt meget på et helt år. Men sådan er det, og det er fint.«. Se reportagen her:

Mens musikere og anmeldere hyggede sig med Steppeulve i Bremen, var TV-branchen samlet på Tivoli Hotel og Congress Center for at hylde sig selv og uddele 24 priser inden for diverse kategorier. Her var priserne noget mere bredt fordelt, men DRs Signe Molde kunne dog betegne sig som dobbelt prsvinder, da hun blev kåret som både årets rets bedste satire/comedy-program og årets bedste kvindelige vært for sin indsats i programmet »Quizzen med Signe Molde«.  DRs Anders Agger blev kåret som bedste mandlige vært, mens seerprisen gik til TV 2-programmet »Kurs mod fjerne kyster«, der er lavet af Nordisk Film. Prisen belv modtaget af Mikkel Beha Erichsen, og der var også en ærespris til hans far. Årets Otto gik til pioneren inden for tv-transmitteret langfart til søs, Troels Kløvedal, som var for syg til selv at kunne hente den. Se alle priser her:

Også i USA er der gang i priserne - Oscar-nomineringerne er nyligt blevet offentliggjort, hvor halvdanske Viggo Mortensen som bekendt er nomineret for bedste hovedrolle i filmen »Captain Fantastic«. Det var han også i SAG-priserne, der uddeltes af de amerikanske filmkritikere søndag aften. Her måtte han dog se prisen gå til kollegaen Denzel Washington for filmen »Fence«. Læs mere her:

I en mindre stjernebestrøet og mere alvorlig del af filmverdenen er der faldet hæder af til dansk-produceret film. På Sundance festivalen i USA har den dansk-syriske dokumentarfilm,«De sidste mænd i Aleppo«, der følger en gruppe frivillige fra hjælpeorganisationen De Hvide Hjelme vundet juryens hovedpris inden for dokumentargenren. Læs om filmen her:

Og så til en hjemlig TV-serie, der ikke liiiige står til at få nogle priser - i hvert fald ikke, hvis det er Berlingske Jakob Steen Olsen, der skal uddele dem. DRs tredje sæson af »Arvingerne« er halvvejs i sæsonen, og det kan være svært at skelne »Grønnegården« fra Southfork fra den legendariske TV-serie »Dallas«, mener Berlingskes anmelder. »Arvingerne« er og bliver reduceret til en sæbeopera,« lyder dommen, der følges op af tre nådige stjerner.

Samme antal er der fra Jyllands-Postens anmelder, der også har lidt den samme følelse af, at  der er gået dramaturgisk hamsterhjul i serien: »Hvor meget sportshal og lade-udleje, kunstig kunst versus øko-naturligt svinebrug, ”du-var-ikke-en-god-far” og ”hvem har egentlig retten til Melody” skal vi blive ved med at sejle rundt i?« spørges der i anmeldelsen.

Og lad os så slutte af med et dødsfald, som man jo for vane i nyheder. Og i dette tilfælde er det en mand, som mange har oplevet forlade os på lærredet, der nu har gjort det i virkeligheden. Den britiske skuespiller John Hurt døde i weekenden 77 år gammel og efter en karriere, hvor dødelige roller ligesom har klæbet til den karismatiske skuespiller. Fra sin skikkelse i David Lynch' »Elefantmanden« til »V for Vendetta« har John Hurt sagt farvel på lærredet mere end 40 gange. At han nu også var god for en skarp replik, vidner denne citatsamling i The Telegraph om:

Og skulle man lige have brug for at genopfriske, hvor mange film man faktisk har set ham i, har The Independent samlet 143 af dem på godt fire minutter her.