Årets debutantpris til forfatter og officer

Anne-Cathrine Riebnitzsky får årets debutantpris på 50.000 kroner for romanen »Den stjålne vej«, der handler om tre skæbner i Afghanistan. »Det har jeg drømt om, siden jeg var 15,« siger prismodtageren.

Modtager af årets debutant pris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anne-Cathrine Riebnitzsky ligner ikke de fleste i forfatternes rækker.
Ikke kun fordi hun i går formiddag ved åbningen af BogForum i Bella Center på Amager fik årets debutantpris på 50.000 kr. og dermed blev medlem af en lille, eksklusiv gruppe, som har modtaget prisen, men også fordi hun har et for en forfatter højst usædvanligt CV.
Hun er ganske vist uddannet på Forfatterskolen, men hun er også uddannet sprogofficer i russisk og har været udsendt til Afghanistan og ansat på den danske ambassade i Moskva.

Hun får årets debutantpris for romanen »Den stjålne vej«, der handler om tre skæbner i det martrede Afghanistan: En ældre troende ingeniør, der bliver taget til fange af Taleban – og, hvad næsten ingen gør, overlever, en tiårig dreng, der som mange andre drenge er blevet voldtaget af afghanske politifolk og kæmper med sin skam, og en kvindelig lærer, der i det skjulte trodser sin mand, sit samfund og det menneskefjendske Taleban og kæmper for kvinders rettigheder – bl.a. retten til uddannelse.

»Allerede som 15-årig besluttede jeg, at jeg ville være forfatter, og siden da har jeg drømt om at få Debutantprisen,« siger Anne-Cathrine Riebnitzsky, der så glad, smuk og rørt ud, da hun fik overrakt prisen.

Formanden for bedømmelseskomiteen, Mona Madsen, fritids- og kulturchef i Solrød, siger, at Anne-Cathrine Riebnitzsky har skrevet en usædvanlig bog.

»Den er spændende, medrivende og super godt komponeret med de tre skæbner, som flettes sammen. Og så er den også et stykke folkeoplysning. Man lærer meget, fordi man følger de tre skæbner og lever sig ind i deres liv,« siger hun.

Romanen har sat noget på plads
Anne-Cathrine Riebnitzsky kalder det en kæmpe anerkendelse at få prisen.

»Da jeg var 15 år, boede jeg i Spanien og skrev nogle artikler til Jyllands-Posten. Det var noget jeg gjorde på eget initiativ, og jeg fik trykt tre af dem. Det var helt forrygende. Jeg kunne allerede dengang mærke, at det at skrive og prøve at gøre noget præcist, betød noget særligt for mig,« siger hun.

Hun har været udsendt som sprogofficer til Afghanistan og har tidlige skrevet biografien »Kvindernes krig«, der handler om hendes arbejde med afghanske kvinder. Romanen har hjulpet hende med at få nogle ting på plads hos sig selv.

»Da jeg skrev »Kvindernes krig« var det som at holde en stor fest og få det hele fyret af. »Den stjålne vej« har for mig svaret til at rydde op i dage efter og prøve at få samlet alle de glasskår, der var tilbage,« siger Anne-Cathrine Riebnitzsky, hvis hovedperson i bogen, ingeniøren Khan, også bygger på mødet med en ingeniør i Afghanistan.

»Han gjorde et stort indtryk på mig. Han havde siddet til fange hos Taleban i 30 dage. Han var stærkt troende, han diskuterede religion med Taleban-folkene, og han ville overleve og ud at møde sin søn igen,« siger Anne-Cathrine Riebnitzsky.

Hun fortalte i sin takketale, at hun på et tidspunkt var ved at opgive romanen og egentlig ville brænde manuskriptet. Heldigvis tog hun kontakt til sin redaktør på Politikens Forlag, som talte hende fra det og hjalp hende med at gøre arbejdet færdig.

»Og så anbefalede min mand Mads mig at arbejde efter røv-til-bænk-metoden. Det drejer sig om at sætte sig ned og arbejde, og det har jeg gjort,« siger hun.

Anne-Cathrine Riebnitzsky var en af 32 indstillede debutanter, og hun blev valgt blandt dygtige og velanmeldte forfattere som bl.a Olga Ravn, Stine Askov, Agnete Braad, Cecilie Lind og Jesper Stein.
Prisen er tidligere givet til bl.a.Knud Romer, Christian Jungersen og senest Erik Valeur.