Årets Cavling går til…

Den prestigefyldte journalistiske pris, Cavlingprisen, gik i år til Morten Pihl fra Jyllands-Posten for hans artikelserie om overlægers misbrug af forskningsmidler. Ved prisoverrækkelsen blev der også holdt et minuts stilhed for ofrene fra angrebet på den franske satiriske ugeavis, Charlie Hebdo.

Tre nominerede var i år med i opløbet om Cavlingprisen, som fredag blev uddelt på Nationalmuseet. Prisen gik til Morten Pihl fra Jyllands-Posten med artikelserien "Lægernes store tag-selv bord" om overlægers misbrug af forskningsmidler. Cavlingkomiteens formand Kirsten Pilgaard fra Nordjyske Medier sagde blandt andet om Morten Pihl:

»Cavlingprisen 2014 går til en journalist, der ikke accepterer et nej. En journalist, der har knoklet for at finde den rette dokumentation.«

Udover Morten Pihl var også Politikens Anders Legarth Schmidt og Informations Sebastian Gjerding, Anton Geist, Henrik Moltke samt freelancer Laura Poitras nominerede. Anders Legarth Schmidt for reportageserien "De utilregnelige" og journalisterne fra Information og Laura Poitras for afdækningen af de amerikanske og britiske efterretningstjenesters overvågning og aflytning i Danmark i "NSA's danske forbindelse".

»Jeg er utrolig glad for, at Cavlingprisen har valgt at hædre noget, så gammeldags som undersøgende journalistik,« sagde Morten Pihl i sin takketale til prismodtagelsen.

Stille minut for Charlie Hebdo

Ved prisoverrækkelsen på Nationalmuseet brugte de tilstedeværende også et minut i stilhed på at mindes ofrene fra angrebet på den franske satireavis, Charlie Hebdo.

»Angrebet på Charlie Hebdo er et angreb på vores allesammens ret til at ytre os. Derfor holder vi et minuts stilhed. For at mindes de døde og for at markere, at vi står sammen om et forsvar for pressefriheden. Jeg vil opfordre mediefolk landet rundt til at tage det minut sammen med os i stilhed og eftertanke«, siger Mogens Blicher Bjerregård, som er formand for Danmarks Journalistforbund.

Af samme grund holdt statsminister Helle Thorning Schmidt som noget ganske særligt også en tale for de tilstedeværende med en opfordring til alle om at stå vagt om ytringsfriheden. Landets statsminister har siden Poul Nyrup altid været tilsted ved prisoverrækkelsen, men der er ikke før i år blevet holdt taler til begivenheden.

»Ved at bruge det fri ord, viser vi hvad demokratiet kan,« sagde statsministeren ved overrækkelsen.

Cavlingkomiteen består af, Torben Møller fra DR Midt & Vest, freelancer Lars Rugaard, Ida Ebbensgaard fra DR, Berlingskes Kaare Sørensen og Kirsten Pilgaard fraNordjyske Medier, som er formand for komiteen.

Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af Journalistforbundets 40 års dag, til minde om forbundets stifter, journalisten Henrik Cavling. Henrik Cavling er selv kendt og anerkendt som en journalist, der bragte mange nye emner ind i dansk journalistik i sin tid som reporter og redaktør på Politiken.