Årets bedste computerspil

Det har været et utroligt godt år at være spilfan. I løbet af 2013 udkom et væld af kvalitetsspil til alle platforme – skønt for os der kan lide at spille over alt. Berlingskes spilanmelder præsenterer her sin personlige favoritliste over de titler, der gjorde stærkest indtryk i årets løb.

GTA V lander på førstepladsen i Berlingskes liste over årets bedste spil.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. GTA V (udvikler: Rockstar, til PS3 og Xbox 360)

Måske nok kontroversielt og slet ikke for børn i sin behandling af vold, stoffer, uagtsom bilkørsel og USAs beskaffenhed generelt, men mest af alt det indtil videre bedste eksempel på, hvordan man skaber et åbent spilunivers og gør det attraktivt og vedholdende. Tilføjet en stærk historie, tre simultant spilbare figurer, et væld af adspredelser og en velfungerende onlinedel blev »GTA V« den perfekte svanesang for den gamle konsolgeneration – og et pejlemærke for den nye.

2. The Last of Us (udvikler: Naughty Dog, til PS3)

Netop som vi troede, at zombie-temaet var begyndt at lugte råddent, ankom årets actionspil til PS3 og satte nye standarder for filmisk spilunderholdning. Et teknisk mesterværk, der byggede videre på Naughty Dogs erfaringer med »Uncharted«-spillene og krængede de sidste præstationsdråber ud af den aldrende PS3.

3. Hotline Miami (udvikler: Dennaton Games, til PS Vita, PS3, PC og Mac)

Det første spil til PS Vita, som for alvor fik mig til at se potentialet i den håndholdte maskine. Samtidig også et ultravoldeligt og ironisk-sarkastisk statement om spilfænomenet og dets hang til vold. Brutal retro-action af højeste karat.

4. Rayman Legends (udvikler: Ubisoft, til de fleste platforme)

Den franske, led-løse platformhelt Rayman har altid formået at give Mario kamp til stregen, når det gælder farveglade eventyr for de hoppe-glade. »Rayman Legends« var tilmed så godt lavet, især på Wii U, at det på nogle områder overgik hans majestæt. Et af årets bedste familiespil.

5. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (udvikler: Level 5, til PS3)

Japanske spil er måske ikke længere helt så trendsættende som de var i spilbranchens ungdom, men der er stadig masser af inspiration at hige efter hos det magiske animationsstudie Studio Ghibli, der her samarbejdede med Level 5 om at skabe et eminent rollespilseventyr. Solidt gameplay og god historie, men først og fremmest en fantastisk, visuelt overstrømmende, grafisk præstation. En lise for øjet.

6. Brothers (udvikler: Starbreeze, til Xbox 360 Live)

Endnu et svensk spil på listen, denne gang skabt af Josef Fares, almindeligvis filminstruktør og bror til Fares Fares, netop nu biografaktuel som politiassistent i »Kvinden i Buret«. Passende nok handler spillet i bogstaveligste forstand om båndet mellem brødre, og det var et ganske unikt og spændende bekendtskab, ikke mindst fordi det gjaldt om at styre begge spilfigurer samtidig på én controller. Smukt, poetisk og anderledes.

7. Gone Home (udvikler: The Fullbright Company, til PC og Mac)

Indenfor FPS-genren handler det næsten altid om action og om at skyde, skyde og skyde lidt mere. Derfor landede »Gone Home« som en regndråbe i ørkenen med sit anti-voldelige gameplay og udtalte fokus på historiefortælling. Nogle valgte at kalde udforskningen af det affolkede hus i spillet for en »ikke-spiloplevelse«, men det er efter min mening misvisende. Snarere et befriende brud på spilkonventionerne og et godt eksempel på nytænkning. 

8. DEVICE 6 (udvikler: Simogo, til iPhone og iPad)

Der udkom et sandt inferno af spil til Apples mobiler i 2013, men kun få føltes lige så originalt som svenske »DEVICE 6«. En vidunderlig blanding af grafisk novelle og gådespil, og et dejligt bevis på, at det rent faktisk er muligt at finde spiloplevelser til iPhone, som ikke bare kopierer alle de andre, men har noget selvstændigt på hjerte.

9. LEGO City Undercover (udvikler: TT Games, til Wii U)

Et slags børnenes »GTA«, skabt af legoklodser og tilført underlig humor og legesygt gameplay frem for vold og ødelæggelse. Måske lidt for nemt og banalt for garvede spillere, men den yngre målgruppe faldt pladask for spillet, der samtidig fremstod som et af de bedste lanceringstitler til Nintendos nye konsol Wii U.

10. Tomb Raider (udvikler: Crystal Dynamics, til PS3, Xbox 360 og PC)

90ernes helt store spilikon vendte tilbage til spilscenen med manér. Historien om pigen Lara Croft, der blev til heltinden i Tomb Raider var overraskende fængende, og udviklerne tog os med på et intenst, om end ret lineært spil-eventyr, hvor vi både lærte at overleve, jage, finde mad og lave ild, og samtidig fik lov til at udforske grotter og skyde hobetal af fjender.