Årets 10 bedste udenlandske album

Berlingske musikredaktion har kåret de 10 bedste udenlandske album i 2014. Se her, hvem der ligger nummer ét.

Beck: Foto AFP Fold sammen
Læs mere

1. Beck: »Morning Phase«

I en musikverden, hvor udvikling normalt belønnes mere end gentagelse, stod det ikke skrevet i kortene, at den musikalske forvandlingskugle Beck skulle lave årets album. For i stedet for at genopfinde sig selv påny vendte han på comebackalbummet »Morning Phase« tilbage til den smukt orkestrerede melankoli fra 2002-mesterværket »Sea Change«. Og brugte den som afsæt for en samling modne og eftertænksomme sange, der sjældent er hørt flottere fra amerikaneren. En plade der bare vokser og vokser. (gaunt)

2. The War On Drugs: »Lost In The Dream«

Ud af endeløse amerikanske highways. Gennem gadekryds hvor amerikanske highland-rockere som Bob Dylan og Tom Petty kolliderer med det tyske kraut-lokomotiv Neu! Nogenlunde sådan kan amerikanske The War On Drugs’ fænomenale tredje album beskrives. Afsindigt medrivende, fænomenalt produceret og fuld af strømførende spil på den elektriske guitar. (gaunt)

Damon Albarn. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

3. Damon Albarn: »Everyday Robots«

Damon Albarns første soloalbum er en af de plader, der bare fortsætter med at vokse, jo mere man lytter til den. Ikke nogle umiddelbare radiovenlige hits, men masser af tyngde, fængende beats og en mandlig vokal, der næppe matches af mange i England. Albarn er en fantastisk musiker – intet mindre. (rix)

4. Sun Kil Moon: »Benji«

For en plade, der handler om død i alle afskygninger, er »Benji« en usædvanligt levende plade. Ja, der åbner sig faktisk en hel livsverden i gnavpotten Mark Kozeleks detaljerede, fritflydende, næsten novelle-agtige skæbnefortællinger fra det redneck-USA, han selv er et produkt af. Dybt personligt, kosteligt underholdende og aldeles uafrysteligt. (gaunt)

5. Leonard Cohen: »Popular Problems«

Cohen fyldte 80 og benyttede den runde dag til at udsende et nyt album, der havde samme høje niveau som forgængeren »Old Ideas«. Med »Popular Problems« vender Cohen hjemmebanen med vante temaer som krig og kærlighed, men har samtidig et uimodståeligt glimt i øjet. (rix)

Taylor Swift. Foto: Facundo Arrizabalaga Fold sammen
Læs mere

6. Taylor Swift: »1989«

Taylor Swift vendte definitivt sin fortid som countrystjerne ryggen med det rendyrkede popalbum »1989«. Endnu et skridt på vejen mod at bliver international stjerne – på sin egen facon. Verden dansede og sang til »Shake It Off«, men »1989« er så meget mere end det ene hit. (rix)

7. Real Estate: »Atlas«

Amerikanske Real Estate er en beskeden flok. Kvartetten skriver ikke sange om at knalde damer eller drikke sig stive. De skriver sange om at blive ældre og indse, at man måske har lyst til at flytte tilbage til de forstæder, som man oprindeligt flygtede fra. Og pakker dem på »Atlas« ind i en smukt lysende guitarpop, der svæver som en molstemt dagdrøm på en frostklar vintermorgen. (gaunt)

8. Aphex Twin: »Syro«

Efter 13 års pladepause vendte pioneren Richard D. James tilbage med sit første album under Aphex Twin-navnet i 13 år. For kendere af producerens konstant formskiftende afsøgninger af den elektroniske musik var der ikke meget nyt under den djævelsk smilende sol. Til gengæld var »Syro« skåret med en nyfunden melodisk sensibilitet, der gjorde albummet til det måske mest imødekommende i hans karriere. (gaunt)

9. Tom Petty & The Heartbreakers: »Hypnotic Eye«

Tom Petty tilbage – måske stærkere end nogensinde før. Med »Hypnotic Eye« tog den gamle rocker et skridt tilbage til en mere rocket og organisk lyd og det klæder ham vanvittig godt. Samtidig formår Petty at revse den amerikanske drøm godt og grundigt. (rix)

Lana Del Rey. Foto: JOHANNES EISELE Fold sammen
Læs mere

10. Lana Del Rey: »Ultraviolence«

Det er svært at finde ud af, hvor meget der reelt er i Lana Del Rey rent kunstnerisk. Men konceptuelt eller ej, så fremstår hendes album »Ultraviolence« som et lille stilistisk mesterværk. »Ultraviolence« er popart og retro americana svøbt i moderne lyd - og tilsat lidt smart markedsføring. (rix)