Årets 10 bedste TV-serier

TV-seriernes guldalder fortsætter med en stor mangfoldighed af stilarter, tempi og størrelser på produktion. Dansk TV eksperimenterede også med held i »Broen III« og i nyskabelsen »Norskov«.

Norskov Fold sammen
Læs mere

»The Knick«, sæson 2

Kan ses på HBO Nordic

1. På papiret ligner Steven Soderberghs »The Knick« en lidt for kalkuleret kombination af hyppige serietemaer som racisme, sex og narkobrug, men at anbringe elementerne i et hospitalsmiljø omkring forrige århundredskifte er en genistreg. Historielektionen er aldrig påklistret, men solidt integreret i handlingen, og de uundgåelige anakronismer føles ikke forstyrrende.

The Knick Fold sammen
Læs mere

»Master of None«, Sæson 1

Kan ses på Netflix

2. Indtil for nylig tilhørte Aziz Ansari B-rækken af irriterende, amerikanske standup-komikere, men hans selvbiografiske TV-serie har en blødere og betydeligt mere charmerende tone. Det handler om at blive voksen for alvor, men giver også interessante indblik i USAs forskelligartede indvandrermiljøer. Først og fremmest er den dog sjov.

»Broen III«

Fås på DVD

3. Alle gode gange tre. Med seneste aftapning af »Broen« har den dansk-svenske krimiserie fundet sin egen form som et tempopræget, vidtforgrenet og småmakabert thrillereventyr, der heldigvis ikke nægter sig noget som helst i sin omgang med den formørkede skandinaviske krimis klicheer. Thure Lindhardt træder uden problemer ind og afløser Kim Bodnia som den nye danske makker for svenske Sofia Helins martrede Saga.

»Game of Thrones«, sæson 5

Kan ses på HBO Nordic

4. Overlever Jon Snow? Og hvordan skal det gå den prisgivne Daenerys, som ellers var vokset og vokset i styrke? Volapyk for udenforstående, men brændende spørgsmål for fans, som spændte venter på mere i sagaen om kampen om Jerntronen. Ikke mindst nu, hvor den afhængighedsskabende superserie – flottere og dyrere end nogensinde – kan frigøre sig af sit romanforlæg og tage endnu flere uforudsigelige drejninger.

Game of thrones Fold sammen
Læs mere

»Mad Men«, syvende og sidste sæson

Kan ses på HBO Nordic

5. Midt i TV-seriernes guldalder havde man næsten glemt gamle, pålidelige »Mad Men«, men sandt at sige havde serien om reklamebranchen på Madison Avenue også stået lidt stille i et par sæsoner. Til gengæld er det lykkes at bringe stor værdighed, melankoli og en sidste uudgrundelig ironi til afslutningen af sagaen om den eksistentielt udsatte reklamekonge Don Draper.

»Togetherness«, første sæson

Kan ses på HBO Nordic

6. Middelklassedrama om fire voksne mennesker i Los Angeles. Hvem, der er mest desillusioneret og panisk, er ikke til at sige. Parret Brett og Michelle kæmper mod trivialiteten i deres småbørnsfamilie og hendøende parforhold, mens Tina og Alex løber om kap med tiden for at indfri deres ambitioner, før alderen fælder dem. »Togetherness« er et spiddende og klædeligt underspillet generationsportræt, hvor lykken er i detaljen.

»The Affair«, anden sæson

Kan ses på HBO Nordic

7. Det fortættede, ja faktisk klaustrofobiske kærlighedsdrama »The Affair« overgår sig selv på alle planer med anden sæson. Formen er, at man følger de fire hovedpersoner i et smukt fotograferet og nænsomt skrevet krimi- og skilsmissedrama. Den udsøgte detalje er, at personerne oplever hver deres version af sandheden.

»Ash vs. Evil Dead«, første sæson

Kan ses på C More

8. Du griner, gyser og får let kvalme, hvis du (og det skal du!) kaster dig over TV-serien »Ash vs. Evil Dead«, der er en direkte fortsættelse af Sam Raimis ikoniske gysertrilogi »Evil Dead«. Raimi har selv instrueret et par af afsnittene og hvert et klip og hver en scene emmer af energi og bloddryppende opfindsomhed. Det vigtigste er dog, at Bruce Campbell er tilbage og i topform i rollen som monsterudrydderen Ash.

»Fear the Walking Dead«, første sæson

Kan ses HBO Nordic

9. Har du ikke mod på seks sæsoners zombie-tristesse som hovedserien »The Walking Dead« byder på, så giv denne »spin-off« en chance. I løbet af seks velskabte afsnit, følger man to familiers oplevelser i dagene, hvor zombie-apokalypsen finder sted. Det fantastiske ved serien er, at selve monstrene træder i baggrunden og i stedet giver plads til menneskene og deres monstrøse handlinger.

Fear the walking dead Fold sammen
Læs mere

»Norskov«

Kan ses på TV2 Play

10. TV 2s krimi fik et skuldertræk af en modtagelse, og led også af et ujævnt tempo. Men den lykkedes med at etablere sit provinsby-miljø, så man troede på det, ligesom de dygtige skuespillere fik givet karaktererne ægte dybde. I de sidste afsnit blev man endeligt indfanget af Norskovs magtspil, knuste hjerter og bristede illusioner.

Norskov Fold sammen
Læs mere