Årets 10 bedste danske album

Berlingske musikredaktion har kåret de 10 bedste danske album i 2014. Se her, hvem der ligger nummer ét.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MØ. foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

1. MØ: »No Mythologies To Follow«

Vi kommer ikke uden om, at Karen Marie Ørsted også kendt som MØ i år debuterede med et fantastisk album. MØ er lyden af en ny, dansk popgeneration. Behagelig fordomsfri, selvstændig og med et drive og en energi, der får kollegaerne i toppen af hitlisten til at se trætte og gamle ud, når de står og stamper på det samme sted som popgenren har befundet sig på i alt for mange år . »No Mythologies To Follow« indeholder alt det, man kan forvente af fremtidens stjerne med et internationalt format og snit. (rix)

2. Lars H.U.G.: »10 Sekunders Stilhed«

22 år var gået, siden han sidst havde udsendt en plade på dansk. Men Lars H.U.G. havde en mere i sig. Og med vanlig sans for perfektion kunne han så efter fire års arbejde præsentere »10 Sekunders Stilhed« dette efterår. Musikken er H.U.G.-classic og samtidig et rockalbum, der selvtænder lige fra titelnummeret til den afdæmpede »Altid Lys«. (rix)

The Minds of 99. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

3. The Minds Of 99: »The Minds Of 99«

Ført an af den veloplagte »Det Er Knud Som Er Død« baseret på en tekst af Tom Kristensen ræsede den debuterende kvintet gennem ti dansksprogede sange, der ganske vist stod på skuldrene af navne som Kliché og TV-2, men som samtidig havde deres helt egen maniske energi. Rig på poesi, pophooks og elektronik nedsunket i sumpede ekkokamre. Et stort dansk rockband i svøb. (gaunt)

4. Love shop: »Kærlighed og Straf«

Endnu et fantastisk album fra et stædigt vedholdende band, som efterhånden primært består af én mand, Jens Unmack. Men han synes bare at blive bedre og bedre og fordi han har knyttet tættere bånd med bandets mangeårige keyboardspiller Mikkel Damgaard, får »Kærlighed & Straf« en vital elektronisk lyd, der klæder Unmacks ord. (rix)

Ukendt Kunstner. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

5. Ukendt Kunstner: »Forbandede Ungdom«

På Ukendt Kunstners debut rapporterede frontmand Hans Philip med lige dele fascination og afsky fra byens boulevarder, rygerklubber, kælderbordeller, modeshows og hotelværelser. Smukt assisteret af Jens Ole McCoys stemningsfulde produktioner, der lod blåtonet melankoli og glittede popmelodier rulle over fuldfede hiphopbeats. (gaunt)

Musiker Niels Skousen Fold sammen
Læs mere

6. Niels Skousen: »Smil eller Dø«

Musikeren og skuespilleren Niels Skousen er en alsidig herre, hvis virke strækker sig over mere end fire årtier. Med sit nye album »Smil eller Dø« viser han, at der stadigvæk ikke er mange, der kan matche ham hvad angår sproglig vid og tyngde. (rix)

7. Folkeklubben: »Danmarksfilm«

Opfølgeren til debutalbummet »Nye Tider« viste, at Folkeklubben ikke var en enlig svale med et sjovt hit om en fedterøv. »Danmarksfilm« er blevet lidt af et bredt gennembrud for bandet, hvis storby-folk og forsanger Kjartan Arngrims underfundige hverdagspoesi går lige i hjertet. (rix)

8. Broken Twin: »May«

Som debutant kræver det tro på egne evner ikke at være den, der råber højest. Men der var absolut ingen rysten på hænderne, da Majke Romme Voss udsendte sit første album som Broken Twin. Alt, hvad hun havde brug for, var hendes smukke stemme, nænsomme klaverakkorder og et nøgent musikalsk rum, der dryppede af poetisk tristesse. Tudesmukke sager. (gaunt)

9. Chorus Grant: »Space«

På sit andet album som Chorus Grant ramte sanger/sangskriver Kristian Finne Kristiansen omsider sin helt egen tone. »Space« emmede af håndspillet varme og en nyfunden ømhed godt hjulpet på vej af Kristiansens bløde stemme, der var produceret helt tæt på lytterens øre. Som saglig Elliot Smith tilsat et mildt skud sengekants-soul a la Al Green. Et lille vidunder af en plade. (gaunt)

10. Iceage: »Plowing Into The Fields Of Love«

På deres tredje album foldede Danmarks mest omtalte punkband for alvor vingerne ud. Det kradsbørstige og vrængende udtryk var der stadig, men blev blødt klædeligt op af country-guitarer, klaverer, strygere og horn. Og ikke mindst af et skud tiltrængt humor og melodiøsitet fra normalt så sammenbidte Elias Bender Rønnenfeldt i front. Det lover rigtig godt for fremtiden. (gaunt)