Aalbæk Jensen husker ikke 200.000 kr.

Under et retsmøde kunne Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen ikke huske at have påført budgettet for »Antichrist« en post på 200.000 kroner, men det kunne filmens producere. Retssagen ventes afsluttet tirsdag.

En postering på budgettet for Zentropa-filmen »Antichrist« med Charlotte Gainsbourg i den kvindelige hovedrolle er blevet et stridspunkt i retten. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første dag i retten i den injuriesag, som Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen har anlagt mod journalisterne Simon Andersen og Morten Mærsk samt BTs ansvarshavende chefredaktør, Olav Skaaning, forløb forholdsvist fredeligt, selv om advokaterne ikke holdt sig tilbage over for de stridende parter.

Sagen, der føres i Københavns Byret, begyndte sidste år, da BT skrev en række artikler med anklager om fusk med bilag i filmselskabet Zentropa. Artiklerne byggede på et internt Zentropa-notat, hvor tre Zentropa-medarbejdere beskyldte Peter Aalbæk Jensen for at have pålagt 200.000 kroner fra »Antichrist«-filmens budget og dernæst overført dem til et andet selskab.

Beskyldningen førte til en artikel, der ifølge Peter Aalbæk Jensen er så grov, at han anser den som »et forsøg på at forhindre ham i at udøve sit erhverv«, som han forklarede retten.

»Jeg kan godt tåle en på snotten, men det her er det samme som at sige, at jeg har stjålet,« sagde Peter Aalbæk Jensen til Berlingske efter dagens retsmøde.

Den aktuelle sag er foranlediget af BTs artikler om det interne Zentropa-notat fra 2009, hvori filmproducer Meta Louise Foldager og de to økonomiansvarlige, Ole Østergaard og Sanne Glæsel, udtrykker frustration over at være blevet pålagt en række udgifter, der ikke vedrørte selve filmproduktionen.

Det betød angiveligt, at en middag, hvori Cannes-festivalens direktør, Thierry Fremaux, deltog, blev anført som produktionsomkostninger.

Bilagssagen førte til, at BT blev stævnet for injurier af Peter Aalbæk Jensen, som mener, at avisen havde beskyldt ham for at tage 200.000 kroner af kassen. Det afviser Zentropa-direktøren pure, ligesom han nægter overhovedet at kunne huske det pågældende bilag.

Zentropa-direktøren sagde under sin forklaring i retten, at han ikke kunne huske den meget omtalte budgetpost.

»Jeg har ingen erindring om, at jeg har hørt om de penge,« sagde Peter Aalbæk Jensen, der sagde, at al bogføring var producernes opgave. Han medgav dog, at han i sidste ende har ansvaret for regnskaberne som selskabets ansvarlige direktør.

Meta Louise Foldager, Ole Østergaard og Sanne Glæsel kunne til gengæld godt huske beløbet, da de efter tur var i vidneskranken.

»Jeg blev præsenteret for en håndskrevet regning for udgifter til Cannes. Der var ingen bilag ved, så jeg ville ikke godkende den og gav den videre til Meta. Jeg så den aldrig siden,« sagde Sanne Glæsel.

Den tidligere Zentropa-producer Meta Louise Foldager advarede sine kolleger mod at underskrive bilaget, før de vidste mere om det.

»Jeg husker det, som om at det var Peter Aalbæk, der selv skrev den under,« sluttede Meta Louise Foldager.

Til stede i retten var også BTs ansvarshavende chefredaktør, Olav Skaaning Andersen.

»Jeg hæfter mig ved, at to producere tilsyneladende mener, at Peter Aalbæk selv har skrevet under på bilaget. Så må vi se, hvilken betydning det får for sagens udfald,« sagde Olav Skaaning Andersen.

Undervejs i retsmødet blev Peter Aalbæk Jensen af de sagsøgtes advokat, Søren Juul, bedt om at redegøre for Zentropas aktiviteter under den årlige Cannes-festival.

Zentropa-direktøren forklarede, at 200.000 kroner omtrent svarer til at have 20-30 mennesker beskæftiget i 14 dage med at finde internationale investorer på festivalens såkaldte filmmarked.

»Det er en nødvendig udgift, der er med til at sørge for, at den danske stat kan nøjes med at bidrage med en finansiering på 15-20 procent,« sagde Peter Aalbæk Jensen, der fremhævede, at både revisionsfirmaet Deloitte og Filminstituttet har godkendt de omtalte regnskaber.

Sagen fortsætter tirsdag i Københavns Byret.