Åbne kontorlandskaber

Et hjørne i København er faldet på plads. Takket være fremragende og fremsynet erhvervsbyggeri fra Lundgaard & Tranberg er et kedsommeligt sted forvandlet til en stor visuel oplevelse kombineret med en nutidig fortolkning af den moderne bypark, hvor en privat virksomhed stiller arealer til rådighed for offentligheden.

Udsnit af Lundgaard & Tranbergs meget vellykkede byggeri på Kalvebod Brygge med en tilhørende offentlig park. Den er helt ny og mangler fylde og tæthed, men det kommer og vil gøre området til et tiltalende hjørne i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da det gik noget bedre med økonomien, kunne det ikke gå stærkt nok med at få bebygget Kalvebod Brygge ved Københavns Havn. Ja, så hurtigt gik det, at man de fleste steder langs vandet glemte æstetik og arkitektonisk kvalitet.

Nu går det knap så godt med økonomien. Desværre. Men som et plaster på såret har en vis eftertænksomhed meldt sig i nyere erhvervsbyggeri. Bygherrerne er kommet i tanker om, at arkitektur også kan være en kvalitet - og det er Lundgaard & Tranbergs smukke huse på hjørnet af Kalvebod Brygge og Bernstorffsgade et fremragende eksempel på. Faktisk er der i løbet af de senere år kommet førsteklasses arkitektur på anden parket i forhold til vandet. Nykredits Krystallen og pladsen foran - tegnet af Schmidt Hammer Lassen - med de mange springvand som en næsten-nabo til Lundgaard & Tranbergs byggeri og bag det det regulære og afdæmpede rigsarkiv tegnet af PLH Arkitekter. Her ligger også gods- og postterminal, der får en næsten helt renfærdig karakter sammenlignet med den nyere stukarkitektur ved havnen, og en stor del af arealet er forbundet af en have eller bypark skabt af dels Torben Schønherr dels SLA, der er to af de bedste tegnestuer, når det kommer til landskabsarkitektur i byrum.

Udover selve de to huses kvaliteter er det visionære ved SEB-byggeriet, at det inviterer til ophold på området. Det er både i form og udtryk men også disponering af hele området et meget imødekommende byggeri. Som ofte, når SLA Arkitekter arbejder med landskab, anvendes et væld af forskellige træsorter, buske og planter, og det giver et varieret forløb i den forreste del af området, der er karakteriseret af slyngede stier. Der er tydeligvis ofret en del på beplantning, men foreløbig er stedet præget af, at det er meget nyt.

Fra park til have

Som man går længere ind i området, ændrer parken karakter og bliver til en slags have med bede og buske, hvor det kan blive attraktivt at sidde i læ og spise frokost om sommeren. Der ligger helt klart et perspektiv i, at virksomheder på denne måde åbner arealer i byerne for beboere og forbipasserende - uden selvfølgelig at have uvedkommende rendende inde i kontorerne.

Hvor idealet tidligere var regulære kvadratiske eller rektangulære bygninger, der siden blev afløst af de mønstrede i forskellige mere eller mindre opfindsomme geometriske konstruktion, er Lundgaard & Tranberg gået en anden vej. Hjørnerne på de to huse er runde, og de er præget af bløde former. Man kommer til at tænke på en så vellykket bygning som det tidligere overformynderi ved Holmens Kanal tegnet af Frits Schegel og på Stellings Hus af Arne Jacobsen på hjørnet af Skindergade og Gammel Torv. Hvor de nøjedes med fine runde hjørner, har Lundgaard & Tranberg taget et skridt længere og givet de to bygninger en ligefrem skulpturel form, der bliver understreget af den grønlige helhedstone, der er over dem. Farven og formen hænger i eminent grad sammen og gør byggeriet helstøbt.

Et problematisk hjørne i en arkitektonisk forsømt bydel har fundet sin identitet.

INFOshop: Rejseguide: Se her hvis turen går til Kreta