Åbn grænserne for dansk kultur

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er dansk kultur?

Det spørgsmål er der lige så mange svar på, som der er indbyggere i Danmark, men de fleste af os er enige om, at dansk kultur er noget helt særligt og er med til at definere os som danskere. Og der er da næppe heller nogen tvivl om, at dansk kultur kan være med til at knytte os tættere sammen på nationalt plan.

Men måske er det på tide, at vi også løfter blikket og kigger længere ud i horisonten end blot til bredden ved vores egen andedam. Det er som om, at vi i de senere år efter Muhammed-krisen og frem har været udfordret på danske kulturfremstød set i det store perspektiv.

Vi har haft for travlt med at reorganisere os bag egne grænser og måske ikke haft troen på egne kvaliteter og viljen til at satse progressivt og visionært nok, når det gælder brug af kulturen i dansk udenrigspolitik.

Der har ganske vist været fine tiltag, når det gælder kulturelle satsninger i udlandet. Som nu de seneste par års succesfulde indsats i Kina, for blot at nævne et eksempel. Men er det nok? Ikke hvis man spørger folk som Michael Christiansen og Christian Have, der i gårsdagens avis plæderede for et nyt dansk kulturinstitut. Et institut, der samler de nuværende kræfter – i èn stærk enhed.

Idéen giver god mening. Når vi skal bruge offentlige penge på kultur, så lad os da for pokker bruge nogle af dem, hvor vi får noget godt ud af det. Et sted, der er til gavn for dansk kunst, dansk eksport og ja – lad os bare nævne det unævnelige – hele Danmarks omdømme, der som bekendt er blevet voldsomt udfordret på det seneste.

Og til de polemiske, der tror, at et kulturinstitut kun er mursten, der ikke vil gøre nogen forskel overhovedet, er der kun at sige, at hvis man ikke tror på værdien af frihed og oplysning gennem kunst og kultur, så ser det sort ud for os alle. Et kulturinstitut af denne art vil for alvor kunne forene de kræfter, der tror på, at det fundament, vores nation er bygget på, er værd at give videre til andre.

Lad os derfor åbne grænserne for dansk kultur ud mod verden.

Jo længere ud, jo bedre.